Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 18-10-2004

Kwijtschelding eigen bijdragen thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2523900

Den Haag, 18 oktober 2004

In uw brief van 7 oktober 2004, kenmerk VWS/04/65/LS, verzoekt u mij de berekening te geven van de kosten van kwijtschelden van eigen bijdragen over 2002 en 2003.

In mijn brief van 1 oktober 2004 heb ik aangegeven dat voor de cliënten die thuiszorg hebben ontvangen over de jaren 1999 tot en met 2001 niet kan worden gegarandeerd dat zij er van op de hoogte zijn gesteld dat zij een eigen bijdrage verschuldigd zijn. Vanaf 2002 is dat echter wel het geval.

Allereerst hebben cliënten die vanaf 2002 thuiszorg hebben ontvangen een kennisgeving gekregen waarin staat dat zij een eigen bijdrage moeten betalen. De bijdragenplichtigen die wegens het ontbreken van de inkomensgegevens nog geen bijdrage opgelegd hadden gekregen, hebben inmiddels sinds september 2004 al wel een voorlopige eigen bijdrage opgelegd gekregen. Dus ook over de jaren 2002 en 2003. In een aantal gevallen is al betaald. Een beslissing tot het niet innen van de eigen bijdragen bij de groep waarover wij hebben gesproken (de zogenoemde Belastingdienst gevallen) betekent dus niet langer uitsluitend het afzien van het opleggen van de eigen bijdragen.

Kwijtschelding (dat betekent dat de betrokkenen een beschikking krijgen waarin staat dat de eigen bijdrage uiteindelijk toch niet verschuldigd is) van de opgelegde (voorlopige) eigen bijdrage voor de betreffende groep is op grond van de geldende wetgeving niet mogelijk. Dat zou alleen mogelijk zijn door het wijzigen van het Bijdragebesluit zorg. Gezien het rechtsgelijkheidsbeginsel zou de wijziging dan tevens niet beperkt kunnen worden tot die personen, die de voorlopige eigen bijdrage nog niet voldaan hebben. De wijziging zou betrekking dienen te hebben op alle personen die over de jaren 2002 en 2003 een thuiszorgbijdrage verschuldigd waren. Dat zou betekenen dat zeer vele thuiszorgbijdragen terugbetaald zouden moeten worden. Het CVZ heeft mij laten weten dat terugbetalen van eigen bijdragen over 2002 en 2003 uitvoeringstechnisch gezien zeer lastig is. Bovendien zou dit over 2002 gaan om circa EUR 100 mln. en in 2003 om circa EUR 140 mln., nog afgezien van de beheerskosten. Dat is mijns inziens niet acceptabel. Tevens zie ik beleidsmatig geen reden voor een dergelijke maatregel. Kwijtschelding is dan ook geen optie.

Het afzien van inning voor de groep die in september 2004 een voorlopige eigen bijdrage opgelegd heeft gekregen en die nog niet heeft betaald, (dat wil zeggen dat de bijdrage wel verschuldigd is, maar dat de overheid deze niet zal incasseren; over 2002 zou het dan gaan om circa EUR 1 mln. en over 2003 om circa EUR 2 mln), zou betekenen dat ik het CAK (via het CVZ of de uitvoeringsorganen AWBZ) moet vragen een beleid te voeren dat tot rechtsongelijkheid leidt tussen degenen die de voorlopige eigen bijdrage wel hebben voldaan en degenen die de eigen bijdrage niet hebben betaald. Zeker de groep die sinds september 2004 de voorlopige eigen bijdrage heeft betaald, zou aan dit beleid de indruk overhouden dat goed betalingsgedrag wordt "bestraft" en lijntrekkerij wordt beloond. Ik wijs er in dit verband op dat het nog niet kunnen opleggen van de definitieve eigen bijdragen in een aantal gevallen als oorzaak heeft dat betrokkene en de Belastingdienst nog in een bezwaar- en beroepprocedure zijn verwikkeld. Het is niet wenselijk om in het kader van de eigen bijdragen een beleid te voeren dat het voor betrokkenen lonend maakt om langdurig met de Belastingdienst in de slag te zijn. Ten slotte geldt ook hier, dat terugbetaling uitvoeringstechnisch erg lastig is. Kortom, ook het niet innen van eigen bijdragen van de betrokken groep, acht ik zeer onwenselijk.

Er heeft naar mijn mening een zorgvuldige besluitvorming plaatsgevonden om cliënten niet de dupe te laten zijn van een niet goed functionerend systeem. Iedereen aan wie thans een (voorlopige) eigen bijdrage is opgelegd heeft bij aanvang van de zorg bericht gekregen dat een eigen bijdrage verschuldigd is. Ik acht het kwijtschelden van de eigen bijdragen over de jaren 2002 en 2003 dan ook ongewenst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp