Ministerie van Buitenlandse Zaken

van het lid Karimi over de levering door de Verenigde Staten aan Israel van mogelijk in te zetten 'slimmere bommen'

Beantwoording kamervragen van het lid Karimi over de levering door de Verenigde Staten aan Israel van mogelijk in te zetten 'slimmere bommen'

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag

Datum


19 oktober 2004

Behandeld

DVB-NN

Kenmerk

DVB/NN-446/04

Telefoon

(0)70 3486031

Blad


1/4

Fax

(0)70 348

Bijlage(n)


1

Dvb-nn@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidKarimi over de levering door de Verenigde Staten aan Israel van mogelijk te Iran in te zetten `slimmere bommen'

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over de levering door de Verenigde Staten aan Israel van mogelijk te Iran in te zetten `slimmere bommen'. Deze vragen werden ingezonden op 1 oktober 2004 met kenmerk 2040500640.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (Groen Links) over de levering door de Verenigde Staten aan Israël van mogelijk te Iran in te zetten `slimmere bommen'.

Vraag 1
Heeft u het bericht gelezen dat de Verenigde Staten 5000 zogenaamde 'slimme' bommen - waaronder 500 bunker busters - willen leveren aan Israël? 1) Kunt u de Kamer informeren over de informatie die de Amerikaanse minister van Defensie aan het Amerikaanse Congres heeft gegeven ter onderbouwing van deze militaire transactie?

Antwoord
Ja. De door het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het Amerikaanse Congres verstrekte (openbare) notificatie over de mogelijke verkoop van onderhavige munitie treft u bijgevoegd aan. De notificatie is gepubliceerd op http://www.gpoaccess.gov/fr/.

Vraag 2
Zijn u Israëlische plannen, ideeën en voornemens bekend over een aanval op nucleaire installaties in Iran?

Vraag 3
Wat is de positie van de EU ten aanzien van de geuite bedreigingen van Israël tegen Iran, gezien de koers die de EU vaart ten aanzien van het Iraanse nucleaire programma?

Vraag 7
Zijn bij u andere plannen van de Verenigde Staten of Israël bekend over een eventuele militaire actie tegen Iran? Hebben de leden van de Verenigde Staten administratie of van de Israëlische regering zich in gesprekken met elkaar geuit over een eventuele aanval op Iran dan wel van voorbereidingen op een dergelijke aanval?

Antwoord
Nee. Mij zijn dergelijke plannen en dreigementen niet bekend.

Vraag 4
Hoe beoordeelt u de transactie tussen de Verenigde Staten en Israël in het licht van uw pleidooi voor een versterkt multilateralisme, ook als het gaat om non-proliferatiezaken?

Antwoord
Het betreft een voorgenomen bilaterale transactie van conventioneel militair materieel. Ik beschik niet over informatie die aanleiding geeft een verband te leggen tussen deze leverantie en mijn pleidooi voor een `versterkt multilateralisme'.

Vraag 5
Deelt u de mening dat de positie van zowel het International Atomic Energy Agency (IAEA) als de Verenigde Naties (VN), als waakhond voor een wereldwijde non-proliferatie, in zijn geheel wordt uitgehold op het moment dat de Verenigde Staten aan Israël (dat zelf een kernwapenstaat is en geen partij is bij het non-proliferatie verdrag) bommen leveren ten behoeve van een aanval op Iran?

Vraag 6
Bent u bereid deze zorgwekkende ontwikkelingen, die leiden tot een verhoogde escalatie en een intensievere wapenenwedloop in het Midden-Oosten, te agenderen bij uw EU-collega's? Bent u tevens bereid bij de administratie van de Verenigde Staten te pleiten van deze transactie af te zien omdat deze transactie een escalatiekoers betekent en de IAEA voor de voeten loopt?

Antwoord
Zoals ik in het antwoord op vraag 2, 4 en 7 reeds heb aangegeven zijn mij geen plannen bekend voor een aanval op Iran en beschik ik evenmin over informatie dat de door u genoemde leverantie met dat doel is gedaan. Overigens blijft de regering Israel oproepen zo spoedig mogelijk tot het Non-Proliferatie Verdrag toe te treden als niet-kernwapenstaat.

De situatie in het Midden-Oosten is regelmatig onderwerp van gesprek met mijn EU-collega's. Daarbij komen alle relevante thema's aan de orde. Zo ook de spanning tussen Israël en zijn Arabische buren en Iran.

Vraag 8
Zullen de activiteiten van het Nederlandse fregat dat in het kader van de operatie Enduring Freedom naar de Straat van Hormoez is uitgezonden zich richten op voorbereidingen ten behoeve van acties tegen Iran?

Antwoord
Neen.


1) NRC Handelsblad, 22 september jl.