Provincie Flevoland



Europese bijdrage voor project'Ontwikkeling PF-finlines'

De Almeerse bedrijven Bloksma en Brak krijgen in het kader van het Innovatieve Actieprogamma Flevoland een Europese bijdrage 46.964 euro en een provinciale bijdrage van 9.000 euro voor het project 'Ontwikkeling van PF-finlines'. Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten.

Bij dit project werken de bedrijven Bloksma en Brak nauw met elkaar samen. Bloksma is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van compacte en gewone warmtewisselaars in de industrie en scheepvaart. Gereedschapsmakerij Brak is gespecialiseerd in de productie van volg-, snij en buigstempels. Bloksma ontwikkelt, ontwerpt en bouwt zeer compacte watergekoelde oliekoelers. Het meest essentiële onderdeel van dit soort warmtewisselaars is het samenstel van fins (ribben), die voor de benodigde oppervlaktevergroting aan de oliezijde zorgen. De fins behoren tot de kerntechnologie van Bloksma en worden in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd, net als de machines waarop dit plaatsvindt: de finlines.

In dit project gaat Bloksma zich samen met Brak toeleggen op het ontwikkelen van een nieuwe aflegmachine. Bloksma brengt bij dit project kennis en ervaring in op het gebied van finproductie ten behoeve van warmtewisselaars, Brak zal expertise inbrengen op het gebied van machinebouw. Beide bedrijven denken door middel van deze samenwerking het kennisniveau in hun organisatie op een hoger niveau te brengen en deze expertise in latere projecten te kunnen gebruiken. De totale projectkosten bedragen ruim 131.000 euro.

Het project past binnen actielijn 2 'Clusterprojecten in
speerpuntsectoren' van het Innovatieve Actieprogramma Flevoland. Binnen deze actielijn is het mogelijk projecten te ondersteunen waarbij via clustervorming innovatieve ontwikkelingen worden gerealiseerd die door individuele bedrijven niet tot stand zouden kunnen komen. Binnen deze actielijn is het metaalcluster aangewezen als een cluster dat beschikt over aanzienlijke groeimogelijkheden binnen Flevoland.