Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 267 LM
Datum: 18 oktober 2004

Evaluatie Provinciaal Milieubeleidsplan: behoefte aan heldere keuzes provincie

Bij de start van de werkzaamheden voor de ontwikkeling van een geactualiseerd provinciaal mileubeleidsplan hebben Provinciale Staten gevraagd om een evaluatie van het huidige milieubeleidsplan. Deze evaluatie ligt er nu. De uitkomsten ervan zullen worden gebruikt bij het opstellen van het nieuwe plan.

Maatschappelijke organisaties en overheden in onze provincie (onder meer een aantal gemeenten, Wetterskip Fryslân, NLTO, Afvalsturing Friesland en LNV) zijn gevraagd naar hun ervaringen met het Provinciaal Milieubeleidsplan en de uitvoering ervan. De afgelopen jaren zijn goede stappen gezet naar verbetering van de milieukwaliteit in Fryslân. De manier waarop de provincie samen met andere partners probeert de uitvoering van het milieubeleid te versterken wordt alom gewaardeerd, evenals de programmatische aanpak voor onderwerpen als bagger en bodem. Wel zijn de geĂŻnterviewden van mening dat het milieubeleid van de provincie meer sturend zou moeten zijn, en meer gericht op concrete en meetbare doelen. Verder wordt aangegeven dat allerlei activiteiten en projecten vaak niet voortkomen uit het Provinciaal Milieubeleidsplan, maar aanhaken bij veranderende regelgeving of losse initiatieven.

Gedeputeerde Ton Baas vindt de evaluatie helder en zeer bruikbaar om het bestaande PMP aan te passen. Baas: "De uitkomsten sluiten aan onze visie op de rol van de provincie in het milieubeleid. Het laat zien waar onze sterke punten liggen en waar wij nog een tandje moeten bijschakelen. Ik wil toe naar een milieubeleidsplan dat duidelijke doelen stelt waarmee wij, en de andere partijen, concreet aan de slag kunnen. Het moet daadkracht uitstralen en tegelijk realistisch zijn. Niet alleen oppakken wat uit Den Haag en Brussel op ons afkomt, maar ook onze eigen prioriteiten goed in beeld krijgen en uitvoeren'.

De in de evaluatie genoemde punten worden verwerkt in een geactualiseerd Provinciaal Milieubeleidsplan, dat eind 2005 gereed moet zijn. Het gaat dan vooral om het maken van duidelijke keuzes: minder speerpunten maar wel concreet, zodat een goede monitoring van de voortgang mogelijk is. De beschikbare middelen zijn beperkt en moeten gericht worden ingezet. Dit geldt voor thema's als bagger, bodemverontreiniging, verzuring/vermesting en klimaat. Verder wordt de samenwerking met andere overheden en maatschappelijke organisaties in projecten en programmaÂŽs voortgezet. Nadrukkelijk zal de provincie kijken naar de samenhang tussen milieu en het economische en ruimtelijk beleid; het nieuwe milieubeleidsplan wordt afgestemd met het Streekplan en het Provinciaal Verkeers- en Vervoer Plan.

---- --