Gemeente Haarlem

19 oktober 2004
sector Stadsbeheer

Klimtoren Nieuw Guineaplein

Vandaag om 14.30 uur zijn de tijdelijke hekken rond de klimtoren op het Nieuw Guineaplein verwijderd. De klimtoren inclusief dug-out en speelgoeduitleen werden eerder afgesloten, omdat de Keuringsdienst van Waren het goedkeuringscertificaat tijdelijk had ingetrokken. De afgelopen dagen zijn in samenwerking met de leverancier aanpassingen in de klimtoren en aan de speelgoeduitleen aangebracht. Het Keurmerkinstituut heeft de aanpassingen beoordeeld en goedgekeurd. De gemeente verwacht dat hiermee een einde is gekomen aan de langdurige discussie rond het speeltoestel.

In Nederland is het gebruikelijk dat speeltoestellen een typecertificaat hebben. Dit betekent dat zij voldoen aan de wet- en regelgeving voor speeltoestellen. De klimtoren heeft, na oplevering in juli 2001, een typegoedkeuring van het Keurmerkinstituut gekregen. In maart 2003 heeft de Keuringsdienst van Waren (het hoogste handhavingkeuringsinstituut) schriftelijk aangegeven dat de klimtoren volgens hen niet voldeed aan de geldende eisen.

De gemeente Haarlem heeft direct gehandeld door de klimtoren buiten gebruik te stellen. Daarna is een oplossing gezocht met de leverancier en het Keurmerkinstituut. In juli 2004 zijn de door de leverancier ontworpen aanpassingen aangebracht en is de klimtoren hersteld. Daarna heeft er opnieuw een keuring plaatsgevonden, nu door het Liftinstituut, en is voor de tweede keer een goedkeuringscertificaat afgegeven.

17 september jl. moest de klimtoren echter opnieuw worden afgesloten. Reden hiervoor was dat de Keuringsdienst van Waren het goedkeuringscertificaat tijdelijk had ingetrokken. Direct daarna is samen met de leverancier, de ontwerper, het Keurmerkinstituut en de Keuringsdienst van Waren gezocht naar een voor iedereen acceptabele oplossing.

De afgelopen dagen zijn in samenwerking met de leverancier aanpassingen aangebracht in de klimtoren en aan de speelgoeduitleen. Ook zijn zij voorzien van een nieuwe verflaag. Het Keurmerkinstituut heeft de aanpassingen beoordeeld en opnieuw een goedkeuringscertificaat afgegeven. De kinderen in de Indische Buurt Noord kunnen nu weer van álle speelvoorzieningen op het plein gebruikmaken. Ook de speelgoeduitleen 'de Klimkist' is vanaf vanmiddag weer beschikbaar.

---- --
Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
277/2004
Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer