Gemeente Maastricht

Stadsbestuur Maastricht zoekt naar mogelijkheden ENCI

De voornemens van de Heidelberg Cement Groep om delen van haar Maastrichtse dochter, de ENCI, te sluiten, hebben bij het Stadsbestuur van Maastricht tot grote zorgen geleid.

Die zorgen betreffen uiteraard de vele, wellicht honderden banen, die direct en indirect verloren zullen gaan als het daadwerkelijk tot sluiting van de mergelwinning en oven komt. Een drama voor heel veel werknemers en hun gezinnen en een verlies voor het industrieel erfgoed van Maastricht. Hoewel het Stadsbestuur een extra verantwoordelijkheid heeft voor de naar schatting één derde eigen inwoners die het direct treft, is het voorziene banenverlies een grote klap voor de hele Euregio.

Om haar bezorgdheid en betrokkenheid te onderstrepen, hebben de Burgemeester van Maastricht en de beide wethouders economische zaken (Aarts en Hoogma) afgelopen zaterdag de Raad van Bestuur van de Heidelberg Groep uitleg gevraagd over de zorgelijke signalen met betrekking tot de Maastrichtse ENCI. Daarbij is een dringend beroep gedaan op de Heidelberg Groep om de werkgelegenheid bij ENCI-Maastricht zoveel mogelijk te garanderen of te compenseren door middel van herschikking van activiteiten binnen de Groep. Een eventuele terugloop van arbeidsplaatsen zal vergezeld moeten gaan van een stevig sociaal plan, zo is door het Stadsbestuur bepleit.

Het Stadsbestuur heeft daarnaast de Heidelberg Groep met klem gevraagd om - mocht het onverhoopt tot stopzetting van mergelwinning en oven komen - een ruime overgangstermijn in acht te nemen. Niet alleen om sociale redenen. Die tijd is hard nodig om nieuwe activiteiten te ontwikkelen in relatie tot de Sint-Pietersberg. De ENCI heeft een speciale verantwoordelijkheid in het herstellen van de excellente natuurwaarden van het gebied, en de overtuiging bestaat dat een gerichte ontwikkeling daarvan het verlies aan werkgelegenheid (deels) kan compenseren.

Het Stadsbestuur neemt daarom initiatief tot het oprichten van een task-force Pietersberg, bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van EZ en VROM, de provincie, ENCI en Natuurmonumenten, om te bezien hoe de zorgelijke ontwikkelingen, mochten ze werkelijkheid worden, omgebogen kunnen worden in nieuwe kansen voor natuur en werkgelegenheid. De directeur van de Industriebank LIOF is gevraagd deze task-force voor te zitten. Betrokkenen hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

Het Stadsbestuur acht het de vanzelfsprekende maatschappelijke plicht van de ENCI om een stevig sociaal- en omgevingsplan te ontwikkelen, mocht het onverhoopt tot een afbouw komen. Gezien de sterke betrokkenheid die ENCI in het verleden altijd heeft getoond met de Maastrichtse samenleving, en de constructieve gesprekken die momenteel met de Heidelberg Groep worden gevoerd, heeft het Stadsbestuur er alle vertrouwen in dat de ENCI deze maatschappelijke plicht serieus neemt.

Noot voor de pers:
Het Stadsbestuur zal geen aparte persconferentie geven. Wel is er vanavond om 19.00 uur ten Stadhuize (Markt Maastricht) de gelegenheid om vragen naar aanleiding van dit bericht te stellen aan Burgemeester Leers en wethouder Aarts.