Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het Weer! Magazine: Het is weer herfst
En de zomer was bijzonder!

Het herfstnummer van het Weer! magazine is weer verschenen. Een bijzondere uitgave ditmaal. Schitterende herfstfoto's, en veel heftig weer. Immers de afgelopen maanden heeft het weer ook in Nederland voor spectaculaire situaties gezorgd, en het Weer! magazine laat ze nog eenmaal herleven: shelfclouds, rolwolken, tornado's, een verbroken regenrecord...
Zaterdag 17 juli gaat de boeken in als de dag van een van de mooiste en best gefotografeerde buienlijnen tot nu toe. Vooral de spectaculaire rolwolk maakte deze dag bijzonder. Hoe kon zo'n heftig noodweer zo plotseling ontstaan? Rob Groenland van Meteo Consult beschrijft deze dag, veel foto's uit het hele land laten de rolwolk in al zijn facetten zien.

Augustus was een zeer warme en natte maand. Het maandrecord van Zandvoort van 321 millimeter van oktober 1932 sneuvelde. Maasland kwam op 325 millimeter regen. Het extreem natte weer zorgde voor veel extra werk bij het Waterschap Delfland. Een kijkje achter de schermen van een waterschap. Wat doen zij en hoe reageren zij op ons weer.

En alsof we al niet voldoende extreem weer hadden gehad deze zomermaanden, gebeurde er op 23 augustus nog iets heel bijzonders: een echte supercell tornado boven Nederland! De Tornado trok door Weesp en Muiden en leverde veel materiële schade op.

Ook in dit nummer van het Weer! magazine:

Winterverwachting
Alle winterliefhebbers zullen het liefst nu willen weten of er nog een flink pak sneeuw gaat vallen komende winter. Hoe kan je een betrouwbare winterverwachting maken? En zijn er eigenlijk nog kansen op sneeuw en ijs in ons land nu de aarde langzaam opwarmt?

Het weer op Jupiter
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel en heeft een diameter van bijna 143.000 kilometer en een massa 318 maal zwaarder dan onze aarde. Door veel mensen wordt deze planeet ten onrechte voor een heldere ster aangezien. Na Venus is Jupiter de meest heldere planeet aan onze hemel.

Microklimaat tussen de bomen
Het heersende klimaat bepaalt welk type bos er uiteindelijk op een bepaalde plaats verschijnt. Maar is het bos er eenmaal, dan heeft het op zijn beurt weer invloed op het klimaat. Het bos reguleert de vochthuishouding en beïnvloedt de stralingshuishouding en temperatuur.

Verder vindt u in het Weer! magazine het seizoensoverzicht van de zomer van 2004, het weer in Engeland, de column van Marjon de Hond, het klimaat van Zuid-Holland en Volksweer in de Enkhuizer Almanak.


---

Wilt u een recensie-exemplaar of proefnummer van het nieuwe nummer van het Weer! magazine?
Vraag een gratis exemplaar aan door een e-mail te sturen naar weermagazine@xs4all.nl
Wilt u uw bewijsnummer sturen naar: VirtùMedia. Postbus 15792, 1001 NG Amsterdam.

Website: www.weermagazine.nl

Weerboeken en tijdschriften in het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 19 oktober 2004

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI