Gemeente Leiden

Let op! Dit persbericht bestaat uit twee pagina's.

Resultaten Leefbaarheidsmonitor Leiden 2004 bekend.

Leefbaarheid en Veiligheid zijn belangrijke thema's binnen het Grotestedenbeleid en belangrijke speerpunten uit het collegeprogramma 2002-2006. In mei/juni 2004 werden bijna 2.200 inwoners van Leiden gevraagd naar hun mening over o.a. de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt en de stad. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in de vierde Leidse Leefbaarheidsmonitor.

In de 'Leefbaarheidsmonitor Leiden 2004' worden de resultaten van de meting 2004 vergeleken met die van 2000, het jaar waarin Leiden deel ging uitmaken van het Grotestedenbeleid, en met de resultaten van 2002. De vraag die centraal staat is: "Zijn de doelen behaald die in 2000 zijn vastgesteld?" De uitkomsten van de Leefbaarheidsmonitoren van 2000, 2002 en 2004 laten zien dat Leiden op veel punten vooruitgang heeft geboekt tussen 2000 en 2002 en die vooruitgang, ondanks de recessie, ook vast weet te houden in 2004.

Enkele algemene uitkomsten uit het onderzoek:
. In het algemeen zijn Leidenaren positief over hun buurt. Het oordeel over de woonomgeving is sinds 1997 op een gelijk niveau gebleven. Ook is men in het algemeen tevreden tot zeer tevreden over de voorzieningen in de buurt. . In het algemeen is de ontwikkeling op het gebied van leefbaarheid en veiligheid sinds 2000 positief. Er zijn wel aanwijzingen dat de verbeteringen zich niet verder doorzetten. Tot 2002 was er steeds sprake van een duidelijke verbetering. Nu is de waardering van de leefbaarheid en veiligheid sinds 2002 grotendeels onveranderd. Positief is dat de bereikte resultaten zijn vastgehouden. . Wat betreft problemen die volgens de bewoners met voorrang moeten worden aangepakt is het beeld in de loop van de jaren weinig veranderd. Nog steeds zijn het de parkeerproblemen die het meest worden aangehaald. Verder komt in de top-10 van problemen, net als in 2002, maar één onderwerp voor dat te maken heeft met criminaliteit: het drugsprobleem.

Zie pagina 2 voor vervolg persbericht.

Vervolg persbericht.

Naast informatie over de kernthema's Leefbaarheid en Veiligheid bevat de Leefbaarheidsmonitor informatie over maatschappelijke participatie en de beoordeling van de woning. Het rapport gaat gedetailleerd in op de verschillen tussen de districten in leefbaarheid en veiligheid. Ook wordt apart gekeken naar een zevental aandachtsgebieden.

Vanaf 19 oktober is de Leefbaarheidsmonitor te verkrijgen bij de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis of op te vragen bij Rineke Dedding, telefoon (071) 516 51 68, e-mail: r.dedding@leiden.nl Een tabellenboek met gedetailleerde cijfers voor alle districten en aandachtsgebieden is op aanvraag ook beschikbaar.

Nadere informatie:
Femke Seghers Martins, beleidsmedewerker Grotestedenbeleid, tel. (071) 516 51 66.

---- --