Gemeente Dongen


Presentatie inrichtingsplan op 19 oktober 14-10-2004 15:07 St. Josephstraat voor groot deel op de schop
Het eerste gedeelte van de St. Josephstraat tussen rotonde de Vennen en de Julianastraat wordt deze winter opnieuw ingericht. De reconstructie heeft als doel het verkeer langzamer te laten rijden. Ook moet de straat onaantrekkelijk worden voor doorgaand verkeer. Het tweede gedeelte, van de Julianastraat tot Biezen, wordt naar verwachting in 2007 aangepakt. Er wordt dan ingespeeld op het sluiten van de centrumring en op de invulling van het Centrumplan. Op dinsdag 19 oktober wordt het concept inrichtingsplan 1e fase aan de bewoners gepresenteerd. De presentatie vindt om 20.00 uur plaats in De Cammeleur.
Na de herinrichting van de straat mag er maar 30 km/u gereden worden. Momenteel is de rijbaan 7 meter breed. De rijbaan krijgt in het concept inrichtingsplan een breedte van 5,60 meter inclusief een rode fietsstrook aan beide kanten van de rijbaan. De flauwe bochten in de straat worden extra benadrukt, waardoor het verkeer langzamer gaat rijden. Door een inritconstructie aan te brengen ter hoogte van de rotonde de Vennen wordt het verkeer gestimuleerd om de Mgr. Nolenslaan te kiezen. De klinkers die momenteel in de straat liggen worden hergebruikt. Dat werkt snelheidsverlagend en bovendien blijft het monumentale karakter van de straat bewaard.

Parkeren
Veel bewoners van de St. Josephstraat hebben hun zorg uitgesproken over de beperkte parkeerruimte. Het inrichtingsplan houdt rekening met het huidige aantal plaatsen. Rond horecagelegenheden wordt waar mogelijk de parkeercapaciteit uitgebreid. Bij de herinrichting van het voorterrein van basisschool Achterberg is ook een aantal openbare parkeerplaatsen gerealiseerd. De parkeerproblemen bij de school zijn voor een groot deel opgelost door de Kiss and Ride plek. Dit is een soort ovale rotonde waar ouders met de auto gebruik van kunnen maken. Zij kunnen hun kinderen goedendag kussen, laten uitstappen en gelijk weer verder rijden.

Vervanging
Van de bewoners is verder een aantal klachten ontvangen over de openbare verlichting en over verzakkingen in het wegdek. Uit het gemeentelijke beheerplan Openbare Verlichting blijkt dat de verlichting in de St. Josephstraat aan vervanging toe is. De klachten over de verzakkingen houden verband met zwakke plekken in de riolering. Deze zwakke plekken worden gerepareerd. Tenslotte wordt in de straat een infiltratieriool aangelegd. Schoon regenwater komt dan niet meer in het vuilwaterriool terecht, maar wordt langzaam geïnfiltreerd in de bodem. Hierdoor wordt verdroging van de bodem voorkomen.