Ministerie van Buitenlandse Zaken

Roemenië

Staatssecretaris Nicolaï naar Roemenië

PERSBERICHT

MINBZ: MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Zondag 17 oktober

Staatssecretaris Nicolaï naar Roemenië

Staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken brengt maandag 18 en dinsdag 19 oktober een bezoek aan Roemenië mede in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Het doel van het bezoek is om met de Roemeense regering te spreken over de voortgang van het toetredingsproces tot de EU. Nederland bereidt als EU-voorzitter de besluitvorming over de toetreding van Roemenië voor. In december zal de Europese Raad hierover een besluit nemen. Verwacht wordt dat Roemenië in januari 2007 als lid van de EU verwelkomd kan worden.

Staatssecretaris Nicolaï heeft in Roemenië ontmoetingen met o.a. president Iliescu, premier Nastase, minister Farcas (Europese Integratie) , minister Geoana (Buitenlandse Zaken). Ook zal hij dinsdagochtend een speech geven tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het Roemeense Europa instituut in Boekarest.

Tijdens de ontmoeting met premier Nastase zal Nicolaï 2 miljoen euro aan financiële steun aanbieden. Dit geld is bedoeld om een deel van de aflossing van een lening van de Wereldbank te financieren. Hiermee geeft Nederland uiting aan de speciale relatie die het met Roemenië heeft omdat Nederland ook Roemenië vertegenwoordigt bij de Wereldbank en het IMF. De lening van de Wereldbank is gericht op de bevordering van de administratieve capaciteit van de overheid en verbetering van de infrastructuur in Roemenië.

Bovendien zal hij de premier het eerste exemplaar aanbieden van de brochure getiteld The Dutch Romanian Connection. Hierin wordt een overzicht gegeven van de Nederlandse bilaterale financiële ondersteuningsinstrumenten. Daarnaast opent staatssecretaris Nicolaï het nieuwe ambassadegebouw van Nederland in Boekarest. Het betreft een bestaand pand dat is aangepast door het Nederlandse architectenbureau CEPEZED die het geschikt heeft gemaakt voor gebruik als ambassade. Tevens staat het symbool voor de goede, brede en nog immer toenemende betrekkingen tussen beide landen .

PUBLICATIE

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de woordvoerder van Staatssecretaris Nicolaï, Herman Quarles +31-(0)6-51289656.