Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN, DINSDAG 19 OKTOBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 UUR OP 747AM

De Reportages:

Wanneer begint de ramadan?

Voor de meeste moslims in Nederland is afgelopen vrijdag de ramadan begonnen. Maar de moslims van de Taibah moskee in Amsterdam begonnen pas een dag later met vasten. Want wie denkt dat alle een miljoen moslims in Nederland op dezelfde dag met de ramadan beginnen komt bedrogen uit. Officieel begint de ramadan wanneer de nieuwe maan in de negende maand voor het eerst zichtbaar is, maar vraag is hoe je dat precies bepaalt. In Verkenningen een reportage vanuit de Bijlmer waar het Roeyate-Hilal comité de maan volgt om het exacte begin en einde van de ramadan vast te stellen.

Vasten op de gesloten afdeling

De Ramadan is begonnen, onzichtbaar voor de meeste Nederlanders. Want doen je Turkse buren toegewijd mee of eten ze gewoon?... Je zou het hen moeten vragen. Toch zie je in de maatschappij steeds meer initiatieven rond de ramadan. Sommige organisaties kunnen er zelfs niet meer omheen. Wat te doen, bijvoorbeeld, als je islamitische werknemer moeite heeft fysiek zwaar werk vol te houden? En hoe om te gaan met een moslimpatiënt die geen medicijnen wil slikken?

Vandaag een bezoek aan een psychiatrisch ziekenhuis van het Haagse psycho-medisch centrum Parnassia, waar psychose en verslaving samengaan met vasten en gebed.

Het Vraaggesprek:

De Nederlandse vertaling van de Mudawwana

Volgende week verschijnt de eerste Nederlandse vertaling van de Mudawwana, het Marokkaanswetboek van familie- en erfrecht. Het Marokkaanse familierecht heeft het afgelopen jaar opnieuw ingrijpende wijzigingen ondergaan.Welke gevolgen hebben deze veranderingen voor de Nederlands Marokkaanse vrouwen in Nederland? In Verkenningen een gesprek met universitair hoofddocent Suzanne Rutte; de vertaalster van het boek.

Meer informatie? Neem dan contact op met:

Bert ter Hoeve

Nederlandse Moslim Omroep

Sumatralaan 45

1217 GP Hilversum

T 035-6252932

F 035-6281240

M 06-24904695