AutoRai

19-10-2004

Loeb en Citroën met afstand wereldkampioen rally

Het is een zeer succesvol weekend voor Citroën. Dankzij een tweede plek in de Rally van Frankrijk mag Sébastien Loeb zich twee rallies voor het einde van het seizoen al WRC-kampioen 2004 noemen.

Met een sierlijke salto toont Seb zijn ontlading. Niet alleen laat hij zien dat hij een behoorlijk atleet is als hij het podium bespringt om zijn tweede plek te vieren, bovenal laat hij zien dat hij dolgelukkig is met het behaalde resultaat. Dertig punten bedraagt het gat dat hij slaat met de wereldkampioen van vorig jaar. En dat terwijl het gat vorig jaar welgeteld één punt bedroeg...

Memorabel moment
Vooraf is menigeen overtuigd van het succes: Sébastien zou op zijn favoriete terrein asfalt korte metten maken met zijn concurrentie. Dat althans was de verwachting. De competitie komt dit keer niet van regerend wereldkampioen Petter Solberg, maar van de Est Märtin die ongemeen snel is. Loeb rijdt een strategische race en eindigt op een tweede plek die hem het vurig gewenste resultaat brengt: de wereldtitel van 2004 kan hem niet meer ontgaan. Memorabel moment: bij de finish van de laatste proef staan de vóór Loeb gestarte ex-wereldkampioenen Sainz en Solberg hem op te wachten: proficiat opvolger!

Beiden op het podium
Voor de vijfde maal dit jaar eindigen beide rijders van Citroën Sport gezamenlijk op het podium. Het geweldige talent van Sébastien Loeb en Carlos Sainz is onmiskenbaar, maar toch is ook de betrouwbaarheid opmerkelijk en noemenswaardig: in elke rally in 2004 scoort Citroën Sport minimaal acht punten, een werkelijk ongeëvenaard resultaat. Guy Frequelin, teambaas: Het klinkt misschien sentimenteel, maar persoonlijk ben ik vreselijk gelukkig met dit resultaat. In 1981 was ik bijna wereldkampioen. Dankzij het geweldige team waaraan ik nu leiding geef, komt mijn droom alsnog uit. De bekroning van Sébastien Loeb beschouw ik als de beloning van onze koers: een jong talent brengen tot het allerhoogste niveau.

Thuisbasis
Tijd om de jonge Fransman zelf aan het woord te laten: Ja, de druk heb ik wel degelijk gevoeld. Ik ben opgelucht. Natuurlijk ben ik blij dat ik juist hier in Frankrijk de wereldtitel veilig heb gesteld. Met deze klinkende resultaten zien ook de twee resterende evenementen er goed uit. Carlos Sainz bijvoorbeeld ziet zijn thuisrally over twee weken met vertrouwen tegemoet: De druk is van de ketel, ik kijk ernaar uit en hoop op een goed resultaat. Algemeen directeur Claude Satinet is een tevreden mens: Alle doelstellingen zijn in 2004 behaald. Een foutloze organisatie en geweldige volharding hebben ervoor gezorgd dat wij onze prestatie van vorig jaar herhaald én verbeterd hebben door het succes van Sébastien Loeb.