Politie Groningen

Persberichten dinsdag 19 oktober 2004

provincie Groningen 19-10-2004 -

Groningen: lastige man bij kroeg
De politie werd maandagnacht naar een kroeg aan het Akerkhof geroepen voor een recalcitrante man. De man was de toegang ontzegd vanwege zijn dronkenschap. Hij accepteerde dit niet en pakte de portier bij de kleding. Ook bij de komst van de agenten was de man lastig en sloeg wild om zich heen. Hij werd aangehouden en weigerde zijn personalia op te geven. Hij krijgt een proces-verbaal.

Groningen: pogingen inbraak
Een 30-jarige man uit Groningen werd maandagnacht aangehouden bij een aantal schuurtjes aan Kombuis waar een getuige had gezien dat de man trachtte in te breken. De verdachte was in het bezit van een koevoet en gaf toe een poging te hebben gewaagd om in te breken. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. Getuigen hoorden maandagnacht bij het winkelcentrum aan de Eikenlaan harde klappen en zagen twee mannen aan een deur morrelen en met een ijzeren staaf tegen een ruit aan slaan. De beide mannen, 44 en 46 jaar uit Groningen werden op basis van de opgegeven signalementen in de Eikenlaan aangehouden. Zij zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Groningen: man (46) biedt fiets te koop aan
De politie hield maandagnacht op de Tussen Beide Markten een 46-jarige man uit Groningen aan voor het te koop aanbieden van een fiets. De man deed afstand van de fiets en bleek inbrekersgereedschap bij zich te hebben. Hij kreeg een proces-verbaal.

Groningen: dronken man bij auto
Midden op de Herebrug trof de politie maandagnacht een 30-jarige man uit Groningen aan die naast zijn auto stond waarvan het alarm in werking was. De man kon amper op zijn benen staan en moest mee voor een blaasproef. Hij blies een promillage van 1.6 en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Korreweg werd maandagavond een fietsverlichtingscontrole gehouden. Er werden in totaal 18 bonnen uitgereikt voor het niet op orde hebben van de verlichting. Een radarsnelheidscontrole werd maandagmiddag gehouden op de Verlengde Hereweg. Van de 578 passerende voertuigen reden er 46 sneller dan het maximum van 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid 77 km per uur. Op de van Ketwich Verschuurlaan werden 393 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 7 reden sneller dan de limiet van 50 km. De hoogst gemeten snelheid was 66 km per uur.

Groningen: meisje (14) lastig gevallen
Een 14-jarig meisje meldde maandagmiddag dat zij in de Verlengde Visserstraat was lastig gevallen door een onbekende man. De man had het fietsende meisje dat bij een verkeerslicht stilstond bij de broekriem gepakt. Een getuige kwam het meisje te hulp waarop de man in de auto er snel vandoor reed. Politie heeft een onderzoek ingesteld.

Groningen: aanrijdingen
Op de Laan Corpus den Hoorn schoven maandagmiddag vier autos tegen elkaar aan. Drie autos stonden stil toen een 37-jarige automobilist uit Emmen niet op tijd kon remmen en de autos tegen elkaar aan schoven. Twee automobilisten werden voor controle van nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Op de kruising van het Damsterdiep met de Oliemuldersweg botste een 41-jarige taxichauffeur tegen een 47-jarige automobiliste uit Ten Boer aan. De taxichauffeur probeerde een rij wachtende auto te omzeilen door naar links te sturen maar kwam in botsing met de tegemoet komende automobiliste. Zij werd voor controle van knie- en borstklachten naar het ziekenhuis gebracht. Beide autos werden weggesleept. Een ongevallenrapportage word opgemaakt.

Groningen: hennepplantage opgeruimd
De politie ontdekte maandagochtend in een loods aan de Rouaanstraat een professioneel ingerichte hennepkwekerij met 624 planten. In de loods waren op het moment dat de politie binnen kwam drie mannen aan het oogsten. De drie, tweemaal 34 jaar en een 37-jarige man, allen uit Groningen werden aangehouden. De plantage met toebehoren werd ontmanteld en de spullen door de milieudienst afgevoerd. Een van de 34-jarige mannen verklaarde de eigenaar te zijn van de plantage. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: man aangehouden op verdenking brandstichtingen De politie hield maandagavond een 30-jarige man zonder vaste verblijfplaats aan op de Meint Veningastraat in Hoogezand. De man wordt verdacht van een aantal brandstichtingen en pogingen daartoe van woningen in de vroege ochtend van maandag 18 oktober. Bij een drietal woningen aan de Groen van Prinstererstraat, bij een woning aan de Erusmusweg in Hoogezand en bij een woning aan de Eiberlaan in Foxhol werden bij voordeuren brandbare vloeistof ontstoken. De brandweer bluste een aantal van de branden. Uit onderzoek bleek een 30-jarige man in aanmerking te komen voor de brandstichtingen omdat hij eerder bedreigingen had geuit binnen zijn kennissenkring. Er werd direct een zoektocht naar de man georganiseerd die leidde tot zijn aanhouding maandagavond. De man verzette zich sterk bij zijn aanhouding en was in het bezit van een steekwapen en klauwhamer. Hij werd met pepperspray bespoten en kon worden overmeesterd. Na zijn aanhouding maakte de man op de politie een verwarde indruk. Hij is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Kolham: rijden zonder rijbewijs
Een 22-jarige automobiliste uit Kolham verleende maandag op de Rengerslaan in Kolham geen voorrang aan een 24-jarige automobilist uit Blijham. De aanrijding had alleen materiele schade tot gevolg. Bij het opnemen van de aanrijding bleek de Blijhammer te rijden met een ingevorderd rijbewijs. Verder was zijn auto niet verzekerd. Van de aanrijding wordt een rapportage gemaakt en tegen de man proces-verbaal uitgeschreven.

Bellingwolde: man aangehouden
De politie heeft maandag een 31-jarige inwoner van Bellingwolde aangehouden nadat hij een pand van de gemeente aan de Hoofdweg in zijn woonplaats is binnengedrongen. De man heeft met een moker de ruiten van de toegangsdeur ingeslagen, computers kapot geslagen en het personeel bedreigd. De gemeente zal aangifte doen van vernieling. De moker is in beslag genomen en de verdachte is ingesloten.

Warffum: automobilist licht gewond na slippartij
Een 25-jarige man uit Uithuizen is maandagochtend aan de Onderdendamsterweg in Warffum licht gewond geraakt. De man is in een slip geraakt en heeft daarbij de macht over het stuur verloren. De bestuurder is zelfstandig uit de auto gekomen, maar klaagde over borstletsel. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Ten Boer / Bedum: controle fiets-/bromfietsverlichting
In de nacht van 18 oktober heeft de politie in Ten Boer en Bedum op fiets-/bromfietsverlichting gecontroleerd. Hierbij zijn 10 personen bekeurd.

Snelheidscontroles
De politie heeft in diverse plaatsen in de provincie op snelheid gecontroleerd: Provinciale weg in Kornhorn: maandagmiddag, geregistreerde voertuigen: 260, overtredingen: 9, maximumsnelheid: 50 km/uur. Oudestreek in Zevenhuizen: maandagmiddag, geregistreerde voertuigen: 760, overtredingen: 52, maximum snelheid: 60 km/uur. Boterdiep OZ in Bedum: maandagmiddag, geregistreerde voertuigen: 417, overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum snelheid: 50 km/uur. Bedumerweg in Onderdendam: maandagmiddag, geregistreerde voertuigen: 500, overtredingen: 60, hoogst gemeten snelheid: 74 km/uur, maximum snelheid: 50 km/uur. Rijksweg N33 in Delfzijl: maandagochtend, geregistreerde voertuigen 680, overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum snelheid: 80 km/uur. Rijksweg N33 in Holwierde: maandagmiddag, geregistreerde voertuigen: 420, overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum snelheid: 80 km/uur.