Socialistische Partij

Kabinet moet extra daling koopkrachteffecten voorkomen

19-10-2004 * De afname van de koopkracht is volgend jaar tot twee keer groter dan verwacht. De energieprijzen en de premies voor ziektekosten en pensioen stijgen sneller dan in de berekeningen van het kabinet was gesteld. Volgens SP-Kamerlid Kant kan het kabinet deze effecten grotendeels voorkomen: "Dat kan door een plafond voor de energieprijzen in te voeren, en de marktwerking in ziekenhuizen niet per 1 januari in te voeren."

Tot nu toe rekende het Centraal Planbureau, waar de regering haar cijfers vandaan haalt, op een daling van de koopkracht in 2005 van gemiddeld 1 procent. Dit getal, op Prinsjesdag gepubliceerd, blijkt te zijn achterhaald. Energiebedrijven Nuon en Essent verwachten volgend jaar minstens 150 euro meer in rekening te brengen voor gas en elektra. Kant: "Deels is dit een gevolg van de stijgende olieprijs, maar ook een fors deel van de stijging is te danken aan de liberalisering van de stroommarkt. Ik heb minister Brinkhorst gevraagd een maximumprijs voor energie vast te stellen, om zo een koopkrachtdaling te voorkomen. Hij heeft altijd gezegd dat de prijzen juist zouden dalen als gevolg van de marktwerking, dus wat let hem?"

De brancheorganisatie van zorgverzekeraars meldde afgelopen vrijdag dat de kosten van particuliere ziektekosten volgend jaar met 8 tot 13 procent stijgen. Het CPB ging in zijn berekeningen uit van een toename met 5 procent. Vooral middeninkomens zullen hierdoor benadeeld worden. Kant: "Deze kosten zijn te danken aan de invoering van marktwerking in de ziekenhuizen per 1 januari. Ook dit is dus een probleem dat we beter kunnen voorkomen dan genezen; Hoogervorst moet die invoering dus gewoon afblazen, zoals ik eerder als bepleitte."

Ook de pensioenpremies stijgen sneller dan gedacht. Het CPB gaat uit van gelijkblijvende premies. Het pensioenfonds in de metaalsector maakte vorige week echter bekend dat de premies in 2005 met 13 procent stijgen.

Marcel Lever, hoofd van de afdeling inkomens en prijzen van het CPB, zei in de Volkskrant van vandaag: "Als alles ongunstiger uitpakt dan eerder was berekend, zal de koopkracht verslechteren." Het totale extra koopkrachtverlies kan oplopen tot meer dan 1 procent.

De SP vraagt het kabinet om nieuwe berekeningen van de koopkracht, nu de `koopkrachtplaatjes' van Prinsjesdag achterhaald zijn. "En uit die nieuwe cijfers moeten conclusies worden getrokken," zegt Kant. "Als de regering mensen toch weer extra in de min zet, zullen ook de aanstaande CAO-onderhandelingen nog een stuk moeizamer worden dan we al verwachten." Het kabinet verzet zich nog steeds tegen iedere vorm van loonsverhoging die de gestegen kosten kan compenseren.