Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.

19/10/2004


---

Mient Jan Faber bezoekt studentenbeweging in Irak

Mient Jan Faber
, sinds 1 april bijzonder hoogleraar Citizens" involvement in war situations aan de VU, vertrekt eind deze week naar Irak op uitnodiging de recent opgerichte Students Union for Human Rights, om daar een seminar bij te wonen.. Deze beweging, met inmiddels honderden leden, is ontstaan aan de Universiteit van Bagdad en heeft tot doel de mensenrechtensituatie te verbeteren en de democratische ontwikkelingen in Irak te stimuleren en te analyseren.

Faber zal met de studenten van gedachten wisselen over het "nieuwe" Irak en zal vertellen over zijn ervaringen met burger- en studenteninitiatieven in andere conflictgebieden als de Balkan, het Midden-Oosten en Kashmir. Het seminar zal uit veiligheidsoverwegingen op een geheime plek - ergens in Irak - plaatsvinden.

Faber over zijn reis: "Het is goed dat de studenten zelf nadenken over hoe het nieuwe Irak moet worden vormgegeven. Ik probeer met mijn ervaring en in het kader van mijn leerstoel deze "bottom-up" ontwikkeling te ondersteunen. Het gaat er in dat proces ook om dat Irakese studenten van verschillende origine - zowel etnisch als religieus - leren nadenken over elkaars achtergronden en over vooroordelen die er wederzijds bestaan."

Eén november is Faber terug in Nederland en zal hij zijn ervaringen in Irak gebruiken tijdens de colleges die hij vanaf die datum geeft binnen het keuzevak De bloeitijd van de vredesbeweging in Europa sinds 1830.