VAN ZANDBEEK CORPORATE COM.

VGZ behoort tot de top drie ziekenfondsen in Nederland

Nijmegen, 19 oktober 2004

Zorgverzekeraar VGZ is door het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) beoordeeld met de hoogste waardering voor de uitvoering van de ziekenfondswet (ZFW). Daarmee behoort VGZ tot één van de drie ziekenfondsen die het predikaat 'goed' hebben ontvangen. De waardering illustreert onder meer dat VGZ met de correcte uitvoering van de ZFW de wensen van verzekerden zeer hoog waardeert en kwalitatieve zorg tegen zo laag mogelijke kosten inkoopt. Dat blijkt uit het Algemeen rapport uitvoering Ziekenfondswet (ZFW) 2003 van het CTZ. VGZ is met 2,7 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland.

Voorzitter van de Raad van Bestuur, Boudewijn Dessing: 'Zorgverzekeraar VGZ is nu niet alleen de grootse zorgverzekeraar van Nederland, maar behoort nu ook tot de top drie. Gezien de voortdurende kwaliteitsbewaking en onze aandacht voor de verzekerden is deze waardering een kroon op ons werk. Dat neemt niet weg dat er nog voldoende werk te verrichten is, want het zorgstelsel is voortdurend in beweging. Een actieve kwaliteitsbeoordeling van het CTZ juichen we dan ook van harte toe.'

Kwaliteitscontrole
Een belangrijk criterium bij de beoordeling van de ziekenfondsen over het jaar 2003 was de mate waarin de ziekenfondsen overeenkomsten hebben gesloten met zorgaanbieders. Dergelijke contracten zijn wettelijk verplicht, maar toch konden slechts tien ziekenfondsen hierover een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring aan CTZ overleggen. Het CTZ merkt op dat ook VGZ nauwkeurige afspraken maakt over de verbetering van de zorg. De waardering van het CTZ voor VGZ betreft de schriftelijke vastlegging van resultaatgerichte kwaliteitsafspraken voor ziekenhuiszorg/medisch specialistische zorg, die 'doelgericht, helder en meetbaar' wordt genoemd. Ook het afgelopen jaar heeft VGZ meerdere
kwaliteitsdimensies aangebracht in de contracten, terwijl ook de controle op de naleving van de kwaliteitsafspraken behoort tot de speerpunten van VGZ. Een ander belangrijk aandachtspunt dat door CTZ met het predikaat 'goed' werd beoordeeld, betreft tevens de actieve verbetering van de kwaliteit van aflevering van geneesmiddelen en het verlagen van de prijs daarvan.

Toetsing CTZ
CTZ toetste in totaal 22 ziekenfondsen. In het algemeen constateert het CTZ dat de kwaliteit van de uitvoering van de ZFW toeneemt. De ziekenfondsen, waaronder ook Zorgverzekeraar VGZ, maken belangrijke vorderingen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een gericht beleid om fraude tegen te gaan. Tevens zijn veel ziekenfondsen erin geslaagd het beleggingenbeleid aan te passen aan de geldende regelgeving. Ziekenfondsen hebben meer overeenkomsten gesloten met zorgaanbieders, op grond waarvan verzekerden recht hebben op zorgverlening. Dit heeft ertoe bijgedragen dat in 2003 98% van de uitgaven van ziekenfondsen door een overeenkomst gedekt zijn. Het hebben van een overeenkomst is wettelijk verplicht.

Het CTZ is in 2003 gestart met het beoordelen van de prestaties van ziekenfondsen. Hiervoor worden indicatoren gebruikt, die het CTZ helpen de ziekenfondsen beter te beoordelen. Bovendien blijkt het een hulpmiddel om ziekenfondsen te stimuleren tot een telkens verbeterende uitvoering. De komende jaren zal het CTZ de indicatoren verder ontwikkelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om op basis van deze indicatoren de uitvoering van de ZFW (in de toekomst Zorgverzekeringswet) te volgen.

Voor informatie:
VGZ-IZA Groep
Erik Lelieveld,
Communicatieadviseur Media Relaties
Tel : (024) 343 68 82

Meer informatie over het CTZ rapport op : www.vgz.nl

19 okt 04 13:26