Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 17 september 2004

De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn vergadering van 9 september 2004 gesproken over twee adviezen die de representatieve democratie betreffen, Eén advies over nieuwe vormen van burgerparticipatie én een advies over versterking van de representatieve democratie worden dit najaar nog afgerond. De Raad ziet mogelijkheden de democratie te versterken door een aantal nieuwe vormen van burgerparticipatie aan te bevelen. Het advies beschrijft deze nieuwe vormen van participatie, en brengt tevens ordening aan in de vele vormen van burgerparticipatie die betrekking hebben op beleidsvorming. In die zin zal het advies ook het karakter krijgen van een handleiding. De Raad heeft in zijn advies 'Primaat in de polder. Nieuwe verbindingen tussen politiek en samenleving' uit 2002 de voorwaarden beschreven waaraan participatie moet voldoen. Het komende advies is een uitwerking daarvan.

De Raad heeft besloten te reageren op het IBO-rapport Een herkenbare staat: investeren in de overheid, over verzelfstandigde organisaties op rijksniveau. Dit rapport van de commissie Kohnstamm constateert dat het primaat van de ministeriële verantwoordelijkheid moet worden hersteld. Het overgrote deel van de ruim 400 zelfstandige bestuursorganen kan worden opgeheven. Omdat het kabinet vóór 1 januari 2005 op het rapport wil reageren, zal de Raad voor die tijd met een kort richtinggevend advies komen. Wellicht geeft dit advies aanleiding om aansluitend een diepgaander advies over ZBO' s uit te brengen.

De bestuurlijke organisatie van het Waddengebied staat opnieuw ter discussie sinds het uitbrengen van het advies van de commissie Meyer in het voorjaar van 2004. De Raad heeft besloten de Raad voor de Wadden terzijde te staan met het uitbrengen van een advies over de gewenste bestuursvorm voor dit kwetsbare gebied.

De Raad spreekt ook over zijn eigen functioneren naar aanleiding van het door bureau B&A uitgevoerde onderzoek. Dit onderzoek was bedoeld als opmaat voor de verplichte wettelijke zelfevaluatie die de Raad dit jaar moet uitvoeren. De Raad is van mening dat er behoefte blijft aan een onafhankelijk en deskundig adviesorgaan, juist nu de verhouding tussen overheid en samenleving sterk in beweging is. Van primair belang is de functie van adviesorganen die beogen bij te dragen aan een verhoging van de kwaliteit van de besluitvorming. In deze zin zal de Minister ook worden bericht.

In verband met het voornemen het adviesstelsel te vernieuwen en te versoberen is het plan gerezen namens zo veel mogelijk betrokken Raden een bijdrage te leveren aan de discussie. De Rob heeft daarin het voortouw. Er zullen ideeën worden aangereikt voor een flexibeler adviesstelsel. De voorzitter zal zich met een tekst wenden tot zijn collega voorzitters met het verzoek deze te verdedigen in hun eigen Raad, met het oog op het uitbrengen van een gezamenlijk advies.
---