GroenLinks

Groene conferentie aan de Bosporus

19 oktober 2004

"Na het wonder van de Rijn en het wonder van de Oder nu het wonder van de Bosporus: Turks EU-lidmaatschap," met die woorden opende fractieleider Daniel Cohn-Bendit vandaag de Conferentie van de Europese groene fractie in Istanbul. Volgens GroenLinks europarlementariër Joost Lagendijk zijn de Groenen als 'kritische vrienden' in Turkije op bezoek om in alle openheid te debatteren over wat bereikt is en nog bereikt moet worden.

Onder de titel "Turkey in the European Union: a common future?" spreken de Groene europarlementariërs drie dagen lang met vertegenwoordigers van Turkse maatschappelijke organisaties, kunstenaars en politici. De debatten zijn georganiseerd rond enkele centrale thema's: Turkije en Europese grenzen en waarden; burgerrechten in Turkije; de rechten van de vrouw; Turkse toetreding en landbouw en milieu en natuurlijk de beslissing om de onderhandelingen met Turkije te openen.

Op dinsdagmiddag, 19 oktober, staan de waarden en grenzen van de Europese Unie centraal. Onder leiding van Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, wordt gesproken over de vraag in hoeverre "Europese identiteit" en Turks EU-lidmaatschap samengaan. Deelnemers aan het panel zijn o.a. Wendy Asbeek Brusse van de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Esat Korkmaz, een vertegenwoordiger van de alevietische gemeenschap in Turkije. Een tweede panel zal spreken over Turkije en de vraag naar de grenzen van Europa. Deelnemers zijn Heinz Kramer, Turkije deskundige bij de Duitse denktank Stiftung Wissenschaft und Politik, Ahmed Insel, professor in Istanbul en Parijs e.a.

«