Openbaar Ministerie

Persberichten
Leeuwarden, 19 oktober 2004

Onderzoek in zaak Haule gesloten

De politie Fryslân heeft het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 34-jarige café-eigenaar Fokko Werkman uit Haule afgelopen vrijdag gesloten. Het onderzoek heeft tot op heden niet tot aanhouding van de dader(s) geleid. De zaak wordt overgedragen aan het cold case team van de politie Fryslân.

Fokko Werkman werd op zondag 12 oktober 2003 dood aangetroffen in de woning achter zijn café De Turfsteker in Haule. Vermoedelijk is hij het slachtoffer geworden van een gewelddadige roofoverval, waarbij onder meer een zwarte portemonnee en een geel- en witgouden ketting zijn ontvreemd. In de portemonnee zaten een bankpasje van de Rabobank, een pasje van de Sligro groothandel en een biljet van 500,00. Werkman is vermoedelijk doodgeslagen met een parasolstok, die in zijn woning aanwezig was. Deze parasolstok is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk. Op de parasolstok is echter alleen maar DNA-materiaal van het slachtoffer aangetroffen.

Op 12 oktober 2003 is er een Team Grootschalig Optreden (TGO) geformeerd, bestaande uit 25 personen. In januari 2004 is het team gereduceerd en sindsdien hebben er steeds tussen de 6-20 personen aan de zaak gewerkt. Het onderzoeksteam heeft met 380 getuigen gesproken, waaronder regelmatige bezoekers van café De Turfsteker, inwoners van Haule en relaties van het slachtoffer uit de bouwwereld (het slachtoffer verrichte naast zijn baan als caféhouder ook regelmatig bouwklussen). Dit heeft geresulteerd in 506 verklaringen. Zeven personen zijn als verdachte verhoord; vier van hen zijn aangehouden en drie zijn op uitnodiging naar het bureau gekomen.

Zowel in het programma Opsporing Verzocht als in het regionale opsporingsprogramma Plysjepost is een paar keer aandacht aan de zaak besteed. Helaas hebben deze uitzendingen niet de gouden tip opgeleverd. De Hoofdofficier van Justitie in Leeuwarden heeft op 17 januari 2004 een beloning van 10.000,00 uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot aanhouding van de dader(s).
Dit tipgeld blijft ook na de sluiting van het onderzoek van kracht.