Gemeente Hoogeveen

19 oktober 2004
Verkoop grond COA aan gemeente Hoogeveen gaat niet door Onderzoek naar de overdracht van het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de gemeente Hoogeveen heeft niets opgeleverd. De gemeente en het COA konden het niet eens worden over de prijs voor het stuk grond aan de A.G. Bellstraat. De gemeente had de grond willen kopen om het te kunnen uitgeven als bedrijventerrein.

Op dit perceel zou oorspronkelijk een permanent asielzoekerscentrum (AZC) komen met 800 plaatsen. Begin dit jaar zag het COA van dit plan af. De drastische afname van de instroom van vluchtelingen door de nieuwe - strengere - Vreemdelingenwet maakte een dergelijk groot AZC overbodig.

Buffer

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie maakt op 1 april tijdens een politiek café in Hoogeveen bekend dat het COA de grond aan de gemeente zou verkopen. Aanvankelijk wilde het COA een aantal stukken grond in Nederland aanhouden, omdat buffercapaciteit nodig is ingeval de instroom van asielzoekers wijzigt. Hoogeveen was daarbij als optie in beeld. Toch gingen het COA en de gemeente Hoogeveen inventariseren of men tot elkaar kon komen voor het moment dat de asielzoekersopvangorganisatie wilde verkopen. Dat is dus niet gelukt.

Te koop

De grond is nog steeds te koop. Het COA zoekt een projectontwikkelaar of een belggingsmaatschappij die het terrein in zân totaliteit wil overnemen. Het perceel is 8,5 hectare groot (netto 6 ha.) en heeft de bestemming bedrijventerrein. De grond aan de A.G. Bellstraat ligt in bedrijventerein De Wieken in Hoogeveen.