Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, maandag 19 oktober

Den Helder 19-10-2004 - 15.30 uur

Werkbezoek aan Curaçao

Den Helder, dinsdag 19 oktober 2004.

Vier politiemensen en enkele ketenpartners gaan eind november naar Curaçao voor een 10-daags werkbezoek. Uit onderzoek en ervaringen elders in het land is namelijk gebleken dat het noodzakelijk is om bij de probleemaanpak hier van de lokale situatie daar op de hoogte te zijn.

De aanvankelijke uitnodiging voor een werkbezoek c.q. studiereis is afkomstig van de stichting Fundashon Opinio die bezig is met de criminaliteitsbestrijding op Curaçao. De oprichter van deze stichting stelt dat het gedrag van Antillianen zijn grondslag vindt in gebeurtenissen op het eiland. De politie investeert op dit moment behoorlijk in het bestrijden van crimineel gedrag door Antillianen. Zo oefent zij toezicht uit, onderzoekt zij criminele activiteiten en overlegt zij met vele partners in veiligheid, zowel in Den Helder als landelijk.
Groot gemis

Wat door de politiemensen hierbij als een groot gemis wordt ervaren is dat zij vaak zeer indringend spreken met en over Antillianen maar dat zij geen kennis hebben over de omstandigheden op het Benedenwindse eiland. Ook voor politiemensen en partners op tactisch niveau is het van belang dat zij kennis verwerven over deze omstandigheden en dat zij daar daadwerkelijk inzicht in krijgen. Dit is nodig om de sturing op openbare orde en opsporingsactiviteiten optimaal te laten verlopen. Stevig programma

Het is daarom nuttig dat zowel ambtenaren van de werkvloer als beleidsmakers zich van de lokale situatie op de hoogte stellen. Daarom is de korpsleiding van de politie Noord-Holland Noord akkoord gegaan met de deelname van een wijkcoördinator, de Antillianencoördinator, het afdelingshoofd van de basispolitiezorg en een projectleider. Er is van 19 tot en met 28 november 2004 een stevig programma samengesteld waarbij ondermeer bezoeken worden gebracht aan de minister van Justitie, achterstands- en probleemwijken, hulpverleners, lokale politie en de Kustwacht.
Ook partners

Omdat de partners van de politie mede verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in de wijk, gaan er ook enkele ambtenaren mee uit de kringen van de gemeente, het Openbaar Ministerie, het bureau Jeugdzorg, de Reclassering en Triton. Tevens gaat er een politiedocent van de school in Curaçao mee, die vanuit Nederland werkt aan een onderzoek naar hoe het komt dat jeugdigen uiteindelijk in criminele samenwerkingsorganisaties terecht kunnen komen. De deelnemende organisaties betalen zelf hun kosten.

Projectleider Jack Heerlien over de doelstelling op de lange termijn: Ik hoop dat we met de ervaringen die we daar opdoen kunnen komen tot het samen met onze partners ontwikkelen van een Transnationale aanpak van de Antillianenproblematiek op Curacao en in Noord-Holland Noord. De reis zelf moet daartoe de eerste aanzet zijn.

Twee gewonden bij aanrijding

Den Helder, maandag 18 oktober 2004.

Maandagavond rond 21.30 uur zijn de bestuurders van twee personenauto gewond geraakt bij een aanrijding op de Provincialeweg N 245. Een 50-jarige inwoner van Callantsoog reed over genoemde weg toen hij te laat in de gaten kreeg dat het verkeer voor hem stilstond voor een verkeerslicht. Hij botste vervolgens tegen zijn voorganger, een personenauto bestuurd door een 31-jarige inwoner van Dirkshorn. Bij de aanrijding raakten beide bestuurders gewond. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Den Helder en daar opgenomen. De man uit Callantsoog bleek alcohol te hebben gebruikt. Van hem is een bloedproef afgenomen waaruit moet blijken of hij een strafbare hoeveelheid alcohol heeft gedronken.

Diefstal autos

Den Helder, maandag 18 oktober 2004.

Maandagavond tussen 19.30 en 23.30 uur is een auto gestolen vanaf het Middelzand ter hoogte van een gemeenschapsgebouw. De eigenaar ging het gebouw binnen en hing zijn jas op een kapstok. Later op de avond bleek dat de autosleutels uit de jas waren gestolen. Vervolgens bleek ook dat de auto was verdwenen. Het gaat om een auto van het merk Peugeot, type 406. De auto is zilverkleurig en voorzien van het kenteken 67-LV-HR.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een auto gestolen vanaf de Spoorgracht. Deze diefstal moet hebben plaats gevonden tussen maandagavond 23.30 uur en dinsdagmorgen 09.00 uur. Het gaat om een groen Audi, type A6 Avant TDI. De auto is voorzien van het kenteken 50-FK-BG.