J.M. MEULENHOFF BV

Philip Roth zet nazi in het Witte Huis

Vandaag verschijnt Het complot tegen Amerika, de nieuwe roman van Philip Roth in Nederlandse vertaling. Roth, onbetwist een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd, weet in dit boek de vinger op de zere plek van de Amerikaanse samenleving te leggen, deze keer door de geschiedenis eigenhandig te herschrijven. Dit betekent echter niet dat Roth de werkelijkheid in zijn boek helemaal geweld heeft aangedaan. Het verhaal bevat veel waar gebeurde elementen.

De geschiedenis in de versie van Roth ging als volgt. Toen luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin D. Roosevelt verpletterde, sloeg in elke joodse familie in Amerika de angst toe: Lindbergh verweet de joden al tijdenlang publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Als drieëndertigste president van de Verenigde Staten kwam hij direct tot een vriendschappelijke verstandhouding met Adolf Hitler, zonder een probleem te maken van diens antisemitische politiek en de Duitse oorlogsmisdaden in Europa. In Het complot tegen Amerika vertelt Philip Roth hoe zijn eigen familie overleefde tijdens de (fictieve) periode-Lindbergh, die beschouwd moet worden als een van de zwartste bladzijden uit de recente Amerikaanse geschiedenis.

Helemaal bezijden de waarheid is Roth's versie van de geschiedenis niet. De FBI legde voor de Tweede Wereldoorlog wel degelijk een dossier-Charles A. Lindbergh aan, omdat velen zich zorgen maakten over de nazi-sympathieën van deze luchtvaartheld, die ook in werkelijkheid bijvoorbeeld een vriendschappelijk bezoek bracht aan nazi-Duitsland. De activiteiten van de beroemde piloot leidden tot een stortvloed aan klachten die werden ingediend bij FBI-directeur J. Edgar Hoover. Lindbergh werd door velen als een verrader en vertegenwoordiger van de 'vijfde colonne' gezien, vanwege zijn lidmaatschap van de extreem-rechtse organisatie America First, en toespraken waaruit duidelijk bleek dat hij sympathiseerde met nazi-Duitsland. De volledige FBI-files zijn te vinden op de website www.charleslindbergh.com.

Philip Roth, ook in werkelijkheid in 1933 geboren in Newark, heeft in de jaren negentig van de twintigste eeuw de vier belangrijkste prijzen gewonnen: voor Patrimonium (1991) kreeg hij de National Book Critics Circle Award, voor Operatie Shylock (1993) de PEN/Faulkner Award, voor Sabbaths theater (1995) de National Book Award, voor Amerikaanse pastorale (1997) de Pulitzer Prize. In 1998 ontving hij uit handen van president Clinton de National Medal of Arts. De menselijk smet (2000) werd bekroond met de PEN/Faulkner Award. In 2001 ontving Roth voor zijn gehele werk de gouden medaille van de American Academy of Arts and Letters. Al zijn werk verscheen bij uitgeverij J.M. Meulenhoff.

VOOR MEER INFORMATIE
Xander Stroo
Publiciteit J.M. Meulenhoff
Tel. 020 55 33 550
Xander.stroo@meulenhoff.nl

19 okt 04 15:34