Gemeente Heeze-Leende


Illegalen aangetroffen tijdens controles

Tijdens negen controles uitgevoerd in de gemeente Heeze-Leende zijn vijf illegaal in Nederland werkende personen aangetroffen. Het gaat daarbij om vier Polen en één Kroaat. De laatste wordt op korte termijn uit Nederland verwijderd.

De controleacties zijn uitgevoerd door de gemeente Heeze-Leende, de Arbeidsinspectie, Vreemdelin-gendienst en een vertegenwoordiger van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). De controles vonden plaats in het kader van een regionaal handhavingsproject huisvesting tijdelijke buitenlandse werknemers. In totaal hebben zeven personen aan de controles deelgenomen.

Bij de controle van een meubelmakerij werden drie Polen en een Kroaat aangetroffen. Voor de Poolse medewerkers geldt dat zij alleen arbeid mogen verrichten als de ondernemer daartoe een
tewerkstel-lingsvergunning heeft. Deze vergunning was nooit aangevraagd. De Polen is aangezegd hun activitei-ten te staken. De Kroatische man wordt vanwege zijn onrechtmatig verblijf uit Nederland verwijderd. Tegen de eigenaar van het bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt.
Bij een paardenhandel en fokkerij is een Poolse arbeider aangetroffen waarvoor door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) geen tewerkstellingsvergunning is verleend. Een tweede persoon van mogelijk Poolse afkomst, wist zich aan een controle te onttrekken door snel met een auto van het terrein weg te rijden. Tegen de eigenaar van dit bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt. Voorts zijn controles uitgevoerd bij een schilders- en loodgieterbedrijf. Hierbij is niets strafbaars aangetroffen. Volgens Fred Emmerik, coördinator van het handhavingsproject bij het SRE, zullen dit soort controles vaker worden uitgevoerd. Nu de landbouwactiviteiten minder worden, zullen diverse hier verblijvende Oost-Europeanen werk zoeken in andere bedrijfstakken. Emmerik verwacht dan ook dat in de nabije toekomst meer illegale arbeiders worden aangetroffen.
Naast de constateringen met betrekking tot de werkzaamheden is eveneens geconstateerd dat bij twee meubelbedrijven de opslag van gevaarlijke stoffen zeer slecht was. Het ging daarbij om de op-slag van grote hoeveelheden lakken, verven en loog in drums en cans, maar ook om de opslag van olie in bovengrondse tank, waarbij de beschermende afdaken ontbraken.
De gemeente zal de bedrijven aanschrijven binnen een korte periode de opslagen aan de regelgeving aan te passen. Indien niet aan het verzoek wordt voldaan, zal de gemeente in principe handhavend optreden. Ook in het kader van bestemmingsplannen zal de gemeente nader onderzoek doen. Zo zijn niet alle aangetroffen bedrijfsactiviteiten toegestaan en is de aangetroffen huisvesting van de buitenlandse arbeiders niet toegestaan.

Bericht afkomstig van SRE, Milieudienst Regio Eindhoven