Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 19 oktober 2004                              |


1. Lid Provinciale Planologische Commissie
De heer drs. J. A .M. Rikken wordt, op voordracht van het Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant, herbenoemd tot lid van de Provinciale Planologische Commissie. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De PPC is een adviesorgaan waarin vertegenwoordigers van het Rijk, de gemeenten en maatschappelijke organisaties zitting hebben. De PPC adviseert de gemeenten en Gedeputeerde Staten over het ruimtelijk beleid.

2. Rapportage Herstructurering Bedrijventerreinen in Beeld
Bijna 5500 van de circa 16500 hectare bedrijventerreinen in Brabant zijn verouderd. Wil de provincie een aantrekkelijke vestigingsplaats blijven voor (buitenlandse) bedrijven, dan blijft herstructurering van bestaande terreinen noodzakelijk. Dit blijkt uit de rapportage Herstructurering Bedrijventerreinen in Beeld die het College van GS aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zendt. De oprichting van een Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen is dan ook in onderzoek. Een ondernemingsplan voor deze herstructureringsmaatschappij moet medio november gereed zijn. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) is hierbij betrokken. Overigens is de provincie op dit moment al betrokken bij circa 50 herstructurering van bedrijventerreinen.

3. Overdracht wegen
Alles bijeen 14,2 kilometer provinciale weg in Alphen-Chaam, Tilburg, Valkenswaard, Schijndel, Boxtel, Aalburg en een brug in de gemeente Helmond worden overgedragen aan de gemeenten. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De gemeenten krijgen een bijdrage van E 2,5 miljoen in het totaal voor structureel onderhoud, verkeersveiligheid en vervangingskosten. De overdracht van de 9 wegvakken is in overleg met de betrokken gemeenten voorbereid. De wegvakken en de brug maken deel uit van het (boven)lokale wegennet dat op grond van het provinciaal verkeers- en vervoersplan in de toekomst volledig in beheer en onderhoud komt bij gemeenten.

4. Beleidskader jeugd en uitvoeringsprogramma jeugd
In het jaar 2005 investeert de provincie meer dan E130 miljoen in jeugdbeleid. Dat blijkt uit het beleidskader jeugd en het uitvoeringsprogramma jeugd dat Gedeputeerde Staten na een inspraak procedure aan Provinciale Staten zenden. Gedeputeerde Staten gaan uit van een integrale ketenbenadering van het jeugdbeleid waarbij instellingen, onderwijs, provincie en gemeenten in onderlinge samenhang hun rol oppakken. Ook moet de toegang tot het bureau Jeugdzorg verbeteren, dient het aanbod van de jeugdzorg verbeterd te worden, worden wachtlijsten aangepakt, komen er afrekenbare afspraken en wordt de regeldruk verminderd. Gedeputeerde Staten hebben daarnaast een bedrag van E550.000 beschikbaar te stellen voor de hulpverleningsinstelling Topaze als nieuwe zorgaanbieder. Ook wordt een bedrag van E250.000,- voor de versterking van het cliëntenbeleid uitgetrokken.

5. Studiereis
Een beleidsmedewerker van de provincie woont de internationale pleegzorgconferentie in Praag bij. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De provincie Noord-Brabant heeft veel ervaring met het bevorderen van pleegzorg.

6. Subsidie Noord-Brabants Museum
Het Noordbrabants Museum krijgt een jaarlijkse subsidie van maximaal E 1.859.124 plus indexering. Dit op basis van het beleidsplan voor de periode 2005-2008. De bouwplannen van het museum zullen naar verwachting in de komende periode plaats vinden. Begin 2005 zal een besluit genomen worden over de hoogte van de provinciale subsidie in de situatie na realisering van de verbouwing.

7. Cultuursubsidies
Het actieplan cultuurbereik dat jonge Brabanders in contact brengt met kunst en cultuur moet worden voortgezet. Daarom hebben Gedeputeerde Staten een bedrag van E,3 miljoen (2005-2008) gevraagd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Ook voor een regeling voor beeldende kunst en vormgeving in openbare ruimten als pleinen wordt E3,6 miljoen (2005-2008) gevraagd en ten slotte heeft het college ook een aanvraag ingediend voor cultuureducatie in het primaire onderwijs (2005-2007), E616.073.

8. Bestuursrapportage II 2004
De uitvoering van het beleid blijft achter bij de planning. Daarom worden projecten in 2005 uitgevoerd en wordt een bedrag van E22,5 miljoen doorgeschoven naar de begroting van 2005. Dat blijkt uit de Bestuursrapportage II die Gedeputeerde Staten zenden aan de verschillende Statencommissies. De rapportage uitgebracht geeft de stand van zaken tot en met augustus 2004. Daarnaast wordt de investeringsplanning voor 2004 met 56,6 miljoen euro verminderd tot 212 miljoen euro.

9. Anticyclisch investeren
De provincie bevordert de economie door de aanleg van de Rijksweg A59 in publiek-private samenwerking in tijd naar voren te halen en de restauratie van enkele kanjermonumenten als kasteel Heeze en de St.Jan voor te financieren. Er zijn echter geen andere projecten voorhanden die de provincie versneld kan uitvoeren om zo de economie te stimuleren. Dat blijkt uit een onderzoek naar "anti-cyclisch investeren" dat GS op verzoek van Provinciale Staten hebben uitgevoerd. Er is nagegaan welke geplande investeringen 'die op de plank liggen' eerder kunnen worden uitgevoerd. Het gaat dan om investeringen waarvan de voorbereiding al is afgerond en de financiering is geregeld in meerjarige investeringsprogramma.

10. Periodieke financiële doorlichting
Er komen maandelijkse financiële rapportages zodat er een beter inzicht ontstaat in de voortgang en sturing van werkzaamheden. Ook worden de managementsrapportages verbeterd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. In het Bestuursakkoord van Provinciale Staten is afgesproken dat er een periodieke doorlichting zal plaatsvinden van begrotingsposten, reserves en voorzieningen en meerjarige uitgaven. Een en ander is uitgewerkt in een notitie voor de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

11. Wijziging Programmabegroting 2004
Voor de 11e wijziging van de Programmabegroting en de 2e wijziging van de Begroting 2005 hebben GS een voorstel aan Provinciale Staten opgesteld. In deze wijzigingen zijn de ramingen van lasten en baten voor de boekjaren 2004 en 2005 verwerkt als gevolg van eerder GS genomen besluiten als o.a. de opleidingskosten van de griffie, het programma externe veiligheid, een subsidie voor het ecoduct het Groene Woud.

12. Voortgangsrapportage Ruimte voor Ruimte
Er zijn 201 woningbouwkavels verkocht in het kader van de 'ruimte voor ruimte' regeling. Er zijn nog eens 291 kavels op 14 locaties in ontwikkeling genomen door de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage over de regeling waarbij de sloop van 921.000 m2 (1e tranche) en 777.000 m2 overtollige stalruimte (2e tranche) uit de bouw van woningen bekostigd wordt. Gedeputeerde Staten zenden de voortgangsrapportage naar de Statencommissie voor Bestuur en Middelen.

13. Grondportefeuille, Memorie van Antwoord
Er is bij de revitalisering van het landelijk gebied geen sprake van een waardevermindering van de grond en dus hoeft ook geen rekening gehouden te worden met BTW-kwesties. Over de aankoop van gronden wordt overlegd met de gemeenten. Dat staat in het Memorie van Antwoord instellen grondportefeuille en voorfinanciering revitalisering dat Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten zenden.

14. Extra kans op Europese subsidie voor vernieuwing landelijk gebied
Omdat de Europese Commissie de budgetten voor de vernieuwing van het landelijk gebied verhoogd hebben, is er in Noord-Brabant de mogelijkheid om voor E1,6 miljoen Euro subsidies toe te kennen. Daarmee wordt er dan in het totaal E3,2 miljoen aan investeringen vrijgemaakt. Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten om van 3 januari 2005 tot en met 7 maart 2007 projecten te werven.

15. Verordening ontgrondingen en grondstoffenvoorziening provincie Noord-Brabant 2005
De verordening ontgrondingen en grondstoffenvoorziening geeft de richtlijnen waarbinnen ontgronding kan plaatsvinden en wordt na een inspraakperiode om advies gezonden aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Gedeputeerde Staten zenden een overzicht van de inspraakreacties en hun standpunt ter zake mee

16. 'Lerend naar een Duurzaam Brabant'
In het programma 'Lerend naar een Duurzaam Brabant' zijn projecten opgenomen waarbij burgers, bedrijven, organisaties en overheden hun bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. Een voorbeeld van een project is 'Water in Beeld' waarbij kinderen van groep 7 en 8 een video maken over water in hun eigen omgeving. Kinderen in Bolivia doen dat ook. Na afloop kunnen in een uitwisseling, de kinderen met eigen ogen zien hoe aan de andere kant van de aardbol wordt omgegaan met water. Gedeputeerde Staten hebben het programma en de bijbehorende subsidieregels vastgesteld.

17. Handhavingsprogramma 2005
Het Handhavingsprogramma 2005 is gericht op de bevordering van de veiligheid van burgers door het in kaart brengen van risico's en wet- en regelgeving hand te haven. Centraal staan veiligheid, volksgezondheid, het voorkomen van rampen en de zorg voor schoon drinkwater voor nu en in de toekomst. Gedeputeerde Staten stellen het programma vast. De prioriteiten in het programma zijn vastgesteld op basis van een risico-analyse. De provincie wil met dit programma vooral transparant maken hoe ze in de toekomst omgaat met handhaving .

18. Aankoop natuurgebieden
Vereniging Natuurmonumenten en Brabants Landschap hebben subsidie gekregen om percelen aan te kopen met een totale oppervlakte van 46 ha. Hierbij zitten natuurgebieden zoals de Moergestelse Broek in Oisterwijk, Loonse en Drunense duinen in Haaren, Groote Beerze in Bladel, Tongelaar in Mill en St. Hubert, Landschotse Heide in Oirschot, Chaamse Beek in Alphen-Chaam, Kampina in Boxtel en de Maasuiterwaarden in Lith.

19. Memorie van Antwoord Begroting 2005 en najaarsbrief 2004.
Het antwoord op de vraag "wat wil de provincie bereiken"zal centraal staan in de toekomstige beleidsbegroting van de provincie. Die aanbeveling van de Statencommissie voor Bestuur en Middelen neemt het College van Gedeputeerde Staten over. Dat blijkt uit het Memorie van Antwoord bij de begroting voor 2005. Het Memorie van Antwoord wordt samen met de najaarsbrief 2004 aan Provinciale Staten toegezonden.

20. Handhaving Milieu
Er zijn een aantal financiële problemen ontstaan rond de financiering van de servicepunten handhaving bij de regionale milieudiensten. Om de problemen voor de korte termijn op te lossen stellen Gedeputeerde Staten eenmalig een bedrag van E100.000 beschikbaar. Het college zal de zaak op landelijk niveau aankaarten om tot een definitieve oplossing te komen.


21. Memorie van Antwoord Verordening Waterhuishouding.
Een effectieve bescherming van gebieden die onder de vogel- en habitatrichtlijn van de EU vallen is niet eenvoudig. Dat blijkt uit het Memorie van Antwoord over de advisering van de Integrale Commissie voor Milieu en Water over de Verordening Waterhuishouding dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden. Het is nodig dat de doelstellingen voor het instandhouden van de gebieden helder vastgelegd zijn en dat is nu niet het geval. Het is een verantwoordlijkheid van het ministerie van LNV.

22. Bestemmingsplan Oekelsbos
De voorschriften van het bestemmingsplan Oekelsbos van de gemeente Zundert worden niet goedgekeurd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten nu de discussies over compensatie van de natuurwaarden in het bosgebied tot niets geleid hebben. Daardoor wordt feitelijk een stand-still beginsel voor de woonbebouwing afgekondigd. Het Oekels bos is een bosgebied dat deel uit maakt van de Ecologische Hoofdstructuur en de Groene Hoofdstructuur in het streekplan. In de afgelopen jaren zijn er woningen in het bos gebouwd.

23. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente St. Michielsgestel wordt gedeeltelijk goedgekeurd. De lijst van verklaringen van geen bezwaar voor het afwijken van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd.

24. Partiele herziening streekplan
Het voorstel om het streekplan van Noord-Brabant gedeeltelijk te herzien wordt naar de Statencommissie voor Ruimte en Milieu gezonden. Gedeputeerde Staten geven in het voorstel ook aan hoe zij omgaan met de opmerkingen die in het kader van de inspraak gemaakt zijn.
De wijziging is bedoeld om een aantal onvolkomenheden uit het streekplan te halen. Ook wordt het Streekplan aangepast aan het Bestuursakkoord 2003-2007 voor wat betreft de doelstellingen van het woningbouwbeleid en de afspraken van het Akkoord van Cork over de vernieuwing van het landelijk gebied. Over de status van de diverse kaarten van o.a de cultuurhistorische waardenkaart wordt nog een aparte bestuurlijke discussie gevoerd. Het is de bedoeling dat uiteindelijk Provinciale Staten zich in hun vergadering van december uitspreken over de wijzigingen in het ruimtelijk beleid.
---

Datum
19 oktober 2004

---- --