Provincie Overijssel

Wisselexpositie `bespeel het water' in het Nederlands Watermuseum

Vandaag openen de watergedeputeerden van de provincies Gelderland en Overijssel, Harry Keereweer en Piet Jansen, de nieuwe expositie 'Bespeel het water' in het Nederlands Watermuseum te Arnhem. Als captains van twee teams van basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 spelen zij het spel 'Bespeel het water' tegen elkaar en proberen zo een aantal waterproblemen in Oost-Nederland op te lossen. Het team uit de provincie Overijssel wordt gevormd door leerlingen van de basisschool Het Kompas uit Nieuwleusen. Vanuit Gelderland levert basisschool De Arcade uit Arnhem de teamleden.

Samen met het Nederlands Watermuseum hebben de provincies Gelderland en Overijssel een wisselexpositie ontwikkeld over waterbeleid in Oost-Nederland. Want de overheid is maar druk met water: wateroverlast, vervuiling van zwemwater, bescherming van grondwater voor drinkwater, verdrogingsbestrijding en het lozen van ongezuiverd afvalwater.

De expositie is geheel in de stijl van het watermuseum ontwikkeld: educatief en interactief. Het spel is zodanig van opzet dat het niet alleen interessant is voor scholieren, maar voor alle bezoekers. Op een groot scherm worden voortdurend mooie waterplekken uit de beide provincies getoond. "Het is belangrijk dat ook kinderen weten wat er allemaal bij waterbeleid komt kijken, immers je kunt je niet vroeg genoeg bewust zijn van het belang van water," vindt Piet Jansen, gedeputeerde van de provincie Overijssel. "Daarom heeft provincie Overijssel samen met de waterschappen een bedrag beschikbaar gesteld zodat scholen met de bus naar de tentoonstelling kunnen."

Bezoekers van het museum kunnen er bijvoorbeeld een tochtje maken door het riool en met behulp van een bijzondere weegschaal kan je zien uit hoeveel water het lichaam bestaat. Het museum wordt druk bezocht door scholen. De waterexpositie speelt daar ook op in met een informatief spel. Op een speelse en interactieve manier kan gekozen worden uit een aantal oplossingen.

Het Nederlands Watermuseum ligt in het centrum van Arnhem aan de Zijpendaalseweg 26-28 in park Sonsbeek rondom de oude Begijnenmolen uit de 16de eeuw. Het grootste deel van het museum ligt onder de grond om de monumentale omgeving te sparen. De expositie is te zien van 19 oktober t/m maart 2005.

Naar de site van het watermuseum

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2004 Provincie Overijssel