Provincie Overijssel

Forse impuls reconstructie met 18 startklare projecten en 13 gebiedsuitwerkingen

Overijssel is de tweede provincie in Nederland die start met de daadwerkelijke uitvoering van het Reconstructieplan. Gedeputeerde Staten investeren een bedrag van EUR 802.258,- in achttien verschillende projecten op het gebied van recreatie, landschap, landbouw en water verspreidt over het reconstructiegebied in Overijssel. Daarnaast stelt het Rijk een bedrag van EUR 768.932,- beschikbaar voor de uitwerking van dertien plannen en de begeleiding daarvan. "Dit is een belangrijke eerste stap in de uitvoering van de reconstructie", meent gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied en Water in Overijssel. "Met deze financiële impuls van EUR 1.571.190,-- kunnen we de uitvoering van de reconstructie fors op gang brengen."

Startklare projecten

De achttien projecten realiseren onder meer de recreatieve ontsluiting van het heringerichte deel van de Regge, kwaliteitsverbetering van landgoederen, duurzame veehouderij in kwetsbare gebieden, landschapszorg, verbetering van de recreatief-toeristische infrastructuur en herstel van landschapselementen. Zo krijgen in het project 'Duurzame veehouderij in kwetsbare gebieden' 25 agrarische bedrijven in kwetsbare gebieden advies om te komen tot een duurzame bedrijfsvoering. In andere projecten gaat het om het maken van plannen voor en herstel van landgoederen. Zo worden in het parkbos op landgoed Wijnbergen onder andere lanen, wandelpaden, uitzichtplaatsen, paardengraf, vijver, bos en informatieborden aangepakt. Het project bij de Regge verbetert de recreatieve toegankelijkheid en de belevingswaarde van 'nieuwe natuur' en de agrarische structuur door aanleg van 4,8 km fietspad en een zogenaamd recreatie-Transferium (omvat onder andere parkeerplaats op het knooppunt van fietsroutes en een vissteiger). Nog een voorbeeld is het project 'Fietsknooppuntensysteem' dat een nieuw routesysteem oplevert voor fietspaden en extra inkomsten voor horeca, recreatie, verblijf genereert.

Plan- en gebiedsuitwerkingen

Onderdelen van het Reconstructieplan vergen nadere uitwerking. Dit gebeurt in de zogenaamde gebieds- en planuitwerkingen. Planuitwerkingen zullen ter zijner tijd door Provinciale Staten vastgesteld moeten worden. Gedeputeerde Staten stellen de gebiedsuitwerkingen vast. De uitwerkingen zijn belangrijk, omdat ze de basis vormen voor nieuwe uitvoeringsprojecten. Daarnaast zorgen die uitwerkingen voor een duidelijke en duurzame inrichting van gebieden waar sprake is van een zogenaamde 'gestapelde problematiek'. Dit betekent dat een gebied meerdere functies kan vervullen, bijvoorbeeld recreatie, water en landbouw. De uitwerkingen gaan over de gebieden: Raalte-Noord, Dalmsholte, Hezingen-Mander, Losser, Tubbergen-West, Waterland Wierden, Diepenheim, Zandwetering / Gooiersmars, Varsen, Landgoed Weldam, Nijverdal-Hellendoorn-Kruidenwijk, Engbertsdijksvenen en Elsenerbroek.

Het Reconstructieplan Salland - Twente is in september 2004 vastgesteld door Provinciale Staten van Overijssel. Het wachten is nu op de goedkeuring van het Rijk. Gedeputeerde Staten van Overijssel verwachten het antwoord van het Rijk begin no vember.Doorde cofinanciering van de provincie kan in totaal voor ruim EUR 2.8 miljoen aan uitvoeringsprojecten plaatsvinden.

Naar het overzicht van projecten

Naar de site van de reconstructie

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel