Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 19-10-2004

Multiple Sclerose

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2518540

19 oktober 2004

Mevrouw S. Hermans heeft in een brief aandacht gevraagd voor het beschikbaar stellen van het nieuwe geneesmiddel Aimspro aan patiënten met Multiple Sclerose (MS). Zij schetst in haar brief en positief beeld over het middel Aimspro. Met deze brief reageer ik, op uw verzoek (VWS-04-1063), op haar vragen.

Aimspro is nog niet in Nederland geregistreerd. In het verleden zijn wel producten, voordat ze in Nederland geregistreerd zijn, ter beschikking gesteld aan patiëntengroepen. Dit is gebeurd met grote uitzondering. Deze middelen waren ondermeer van groot belang voor de volksgezondheid en waren een grote therapeutische innovatie. Een voorbeeld vormen de proteaseremmers in de begintijd van AIDS. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hier toestemming voor gegeven.

Ook op individuele basis kan de Hoofdinspecteur toestemming geven voor de invoer van ongeregistreerde geneesmiddelen. In de circulaire van het IGZ van juni 2002 (ref nr 2002-06-IGZ) staan hiervoor de voorwaarden beschreven.

Op dit moment is er nog te weinig informatie over Aimspro bekend om een uitzonderingspositie voor groepen patiënten te overwegen. Indien er in de toekomst overtuigende gegevens ter beschikking komen over de therapeutische meerwaarde van Aimspro kan de Hoofdinspecteur toestemming geven voor toepassing van dit product.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst