Het Nederlandse Rode Kruis

19 oktober 2004
Hongersnood dreigt in Darfur

Darfur: honderdduizenden mensen zijn gevlucht en verblijven in kampen

In de Sudanese regio Darfur dreigt een ongekend voedseltekort. De crisis is groter dan de hongersnoden in de afgelopen decennia, waarschuwt het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het Rode Kruis deed onderzoek in twintig dorpen in de uitgestrekte regio. Dorpsbewoners kunnen nu nog moeilijker aan voedsel komen dan in de periodes van grote droogte in de jaren tachtig en negentig.

Gevaarlijke situatie
Er is sprake van een combinatie van onveiligheid en voedseltekorten. Veel boeren konden door de gevaarlijke situatie slechts eenderde van hun gewassen planten., vertelt Virginia de la Guardia van het Internationale Rode Kruis.

Het Rode Kruis voorziet ze van noodhulp

Het voedseltekort zal naar verwachting van het ICRC aanhouden tot de volgende oogst aan het einde van 2005. Virginia: Tot die tijd moeten families in de wildernis eten gaan zoeken en lopen kans door de Arabische milities aangevallen te worden. Het gevaar bestaat dat velen naar vluchtelingenkampen trekken.

Al 70.000 doden
In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen door geweld, ondervoeding en ziekte. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn hun dorp ontvlucht. Van hen verblijven er ongeveer 200.000 in buurland Tsjaad. De VN noemen de crisis in Darfur een van de ernstigste humanitaire crises van dit moment.