Gemeente Putten

Putten, 19 oktober 2004

Gemeente Putten organiseert informatieavonden over Alcoholmatiging

Op initiatief van de gemeente ( vanuit jeugdbeleid en verslavingszorg)
- in nauwe samenwerking met het kerkelijke jeugd- en jongerenwerk, de GGD, het CAD (Consultatiebureau voor alcohol en drugs), Chill Out, en Stichting Voorkom - is het project Alcoholmatiging ontwikkeld. Het project bestaat uit een voorlichtingsavond voor ouders/verzorgers van jongeren die deelnemen aan activiteiten van het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk en een interactieve voorlichtingsavond voor de jongeren zelf.

De informatieavonden voor de ouders/verzorgers zijn op maandag 8 november en/of donderdag 11 november 2004. De ouders hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. De interactieve voorlichtingsavonden voor de jongeren zijn op maandag 22 november en/of donderdag 25 november 2004.

Zowel de gemeente, het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk als de instellingen hopen dat veel jongeren en hun ouders/verzorgers naar de voorlichtingsavond komen.

Waarom dit project?

Er is de laatste tijd al veel geschreven en gezegd over het alcoholgebruik van de jongeren. Ook in het E-MOVO onderzoek 2004 dat is uitgevoerd door de GGD in Gelderland en Overijssel met behulp van een internetvragenlijst onder jongeren in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs blijkt dat jongeren veel alcohol gebruiken.

In het E-MOVO rapport staat over de situatie van de jongeren uit Putten:

Het overmatig drankgebruik, 5 glazen of meer per gelegenheid op werkdagen indien een jongere op een weekenddag drinkt, komt voor bij 26% van de jongeren uit Putten. Dit is hoger dan voor de regio NW-Veluwe met 22% van de jongeren.

Voor het overige scoren de jongeren uit Putten niet afwijkend van jongeren uit de omliggende regios.

Ongeveer 30% van de jongeren drinkt wel eens alcohol; om en nabij 45% is wel eens dronken of aangeschoten geweest. Ruim een vijfde van de jongeren heeft aangegeven in de maand voorafgaand aan de enquête dronken of aangeschoten te zijn geweest. Opvallend voor de groep jongeren uit Putten is dat de meisjes uit klas 2 in diezelfde 4 weken vaker dronken waren geweest dan de jongens uit klas 2 (14% versus 7%). Dit verschil komt ook terug als gekeken wordt naar de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken. Meisjes uit klas 2 dronken vaker 5 glazen of meer per gelegenheid dan jongens uit klas 2 (12% versus 7%).

In de eerste plaats is het drinken van alcohol de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, daarna van de ouders. Toch wil de gemeente samen met de instellingen de maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en voorlichtingsbijeenkomsten organiseren over Alcoholmatiging.

Dit in het vervolg op het preventieve beleid dat de gemeente al voert samen met de scholen voor primair onderwijs en het voortgezet onderwijs (o.a. de projecten GeDRAG, Als een vis in het water en Doe effe normaal).

Jongeren spiegelen zich aan grote voorbeelden onder hun leeftijdgenoten en zijn gevoeliger voor trends. Ze zoeken naar nieuwe uitdagingen en proberen van alles uit: kleding, haardracht, alcohol, tabak en soms drugs.

Veel ouders schrikken als ze horen dat hun zoon of dochter wel eens drugs heeft geprobeerd of wanneer ze vertellen dat ze erbij gestaan hebben als een vriend of vriendin het heeft geprobeerd. Als ouders horen dat de zoon of dochter alcohol lekker vindt, wordt er meestal mild gereageerd. Terwijl overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd zeer schadelijke gevolgen kan hebben. Wat weten ouders zelf over de gevolgen van alcohol op jonge leeftijd?