Gemeente Breda

Partners willen door met convenant Grote Markt

Terras_en_Grote_Kerk_gr.jpg

De convenantspartners willen op volle kracht doorgaan met het convenant Grote Markt om de economische belangen van alle partners veilig te stellen en om het stadshart levendig en leefbaar te houden.

Het convenant Grote Markt dreigt na krap 2 jaar tijd uiteen te vallen nu de horecapartners aan de Grote Markt, verenigd in De Wandelerij, forse kritiek op andere convenantpartners uiten en uit het overleg dreigen te stappen.. De partners vinden dit teleurstellend, juist omdat het samenwerkingsverband in korte tijd al zoveel bereikt heeft. Bij de ondertekening in januari 2003 werden actiepunten voor de korte én de lange termijn overeengekomen. Inmiddels zijn die allemaal gerealiseerd. Bovendien werd gezamenlijk, ook met de horeca, een nieuwe visie ontwikkeld . Zo bereikten de partners onder meer overeenstemming over de verplaatsing van de weekmarkt tijdens het Jazzfestival in 2004.

Tussen de verschillende partijen, de gemeente Breda de Kamer van Koophandel West Brabant, de VVV, de detaillisten rondom de Grote Markt, de Wandelerij (horeca Grote Markt) en de Centrale Vereniging Ambulante Handel - is tot voor kort intensief en in goede harmonie samengewerkt. .De Wandelerij heeft nu geheel onverwacht aangekondigd te overwegen uit het overleg te stappen.

Deze gang van zaken wijkt af van de manier waarop tot nu toe met elkaar is gesproken en werd omgegaan. De convenantpartners betreuren dit en vinden dat in het belang van de consumenten, die zowel de marktfunctie als de horecafunctie op de Grote Markt bijzonder waarderen, snel een oplossing moet komen.

In de nieuwe visie voor de Grote Markt pleiten de stellers ervoor de bestaande overlegstructuur te behouden om een integrale aanpak mogelijk te maken. Hierin worden de economische belangen van alle convenantpartners op elkaar afgestemd om zo een levendige economisch hart van de stad te behouden. Het convenant is ook in het leven geroepen om bij te dragen aan ontwikkelingen in deze richting.

Het streven is om het convenant constructief voort te zetten met deelname van alle partners in het belang van de binnenstad

Breda, 19 oktober 2004