Provincie Utrecht

Persbericht

Financiële positie Utrechtse gemeenten in 2004 redelijk op orde

19-10-2004
De financiële positie van de meeste van de 33 Utrechtse gemeenten is gezond. In 2004 bedragen de inkomsten van de Utrechtse gemeenten gemiddeld 2407 euro per inwoner. Bij elkaar opgeteld voor alle gemeenten in de provincie Utrecht is dat 2,8 miljard euro. De inkomstenstroom nam ten opzichte van vorig jaar met 0,3 procent af. Dit kwam vooral door verlies aan inkomsten uit het Gemeentefonds van het rijk. De financiële weerstand van de gemeenten is in 2004 over de gehele linie verbeterd, als gevolg van opbrengsten uit de verkoop van nutsbedrijven.

Dat blijkt uit de nota Begrotingspositie 2004 van de Utrechtse gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen. Jaarlijks brengen Gedeputeerde Staten deze nota uit als toezichthouder op de decentrale overheden in de provincie Utrecht. De nota is een verslag op de begrotingen van de Utrechtse gemeenten, de gemeenschappelijke regelingen (samenwerkingsverbanden tussen gemeenten) en de waterschappen.

Algemeen beeld
De rapportage laat zien dat de meeste Utrechtse gemeenten er redelijk in slagen om de begroting op orde te houden. De begroting en jaarrekening van 28 gemeenten is in voldoende mate deugdelijk en gezond, aldus GS. Bij vijf gemeenten ligt de situatie gecompliceerder. Baarn, De Bilt, Eemnes en Leusden presenteerden aan de provincie Utrecht weliswaar een sluitende begroting voor het jaar 2004, maar dit ging gepaard met hetzij forse ombuigingen dan wel omvangrijke onttrekkingen aan de financiële reserve. Het dagelijks bestuur van de provincie heeft er evenwel vertrouwen in dat deze gemeenten hiermee weer orde op zaken stellen. Om deze reden zijn deze Utrechtse gemeenten onder een soepele vorm van financieel toezicht geplaatst, waarbij de provincie achteraf de begroting goedkeurt. Voor Breukelen hebben GS een afwijkend besluit genomen. Deze gemeente is in 2004 onder preventief (streng) toezicht geplaatst, omdat er geen zicht is op een sluitende (meerjaren)begroting.

Belastingdruk
De gemiddelde belastingdruk voor de eigenaar/gebruiker van een woning in de provincie Utrecht bedraagt 707 euro. Deze gemiddelde belastingdruk is met 6,6% gestegen ten opzichte van de belastingdruk van 2003 (663 euro). Verder blijkt dat de gemeente met de hoogste belastingdruk per huishouden (Abcoude met 1151 euro) ongeveer twee maal zoveel heft als de gemeente met de laagste belastingdruk (Vianen met 524 euro). Het hoogste stijgingspercentage in belastingsdruk kent de gemeente Baarn (13,3%). De gemeente met de grootste daling in de locale belastingdruk is Houten met -3,8%.

Financiële positie gemeenschappelijke regelingen en waterschappen Op grond van termijnoverschrijding zijn zes gemeenschappelijke regelingen onder het preventieve, strenge toezicht geplaatst. Van de resterende 13 gemeenschappelijke regelingen is er bij 11 een voldoende structureel sluitende begroting. Bij twee gemeenschappelijke regelingen - Sociale Werkvoorziening Werkbedrijf IW4 en Pauwbedrijven
- ligt dat ingewikkelder, maar na gemaakte afspraken met de provincie is er voldoende vertrouwen dat ook deze instanties onder het repressieve, soepele toezicht vallen. De financiële positie van de waterschappen was over de gehele linie in orde.

Laatst gewijzigd op 10/19/2004 04:45:19 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl