Provincie Utrecht

Persbericht

Dertien nieuwe zorgboerderijen voor 60 cliënten

Project `Zorgboerderijen in Utrecht' succesvol

19-10-2004
Dertien nieuwe zorgboerderijen leverde het project `Zorgboerderijen in Utrecht' op. Ruim 60 mensen maken nu gebruik van de dagbestedingsmogelijkheden op de zorgboerderijen. Het project, dat loopt van 2001 - 2004, heeft haar oorspronkelijke doelstelling dan ook ruimschoots gehaald. Op woensdagmiddag 10 november is er een afsluitende zorgboerenmarkt, georganiseerd door het projectteam `zorgboerderijen Utrecht' en de provincie Utrecht.

`Het gevoel hebben dat je nodig bent, buiten zijn, structuur hebben, met dieren én met mensen werken.' Mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, gaven dit aan toen het ging over werken en zorg op de boerderij. Een aantal agrarische ondernemers in Utrecht toonde belangstelling om deze zorg te bieden. Vandaar dat in 2001 het project `Zorgboerderijen in Utrecht' startte. In drie jaar negen zorgboerderijen realiseren, was de doelstelling. Het provinciaal bestuur sprak daarnaast in het coalitieakkoord 2003-2007 haar ambitie uit om nog twee extra zorgboerderijen te realiseren. Minimaal 44 cliënten moesten hun plek hebben gevonden bij afronding van het project.

Doelstelling ruimschoots gehaald
Op 1 oktober 2004 waren 13 zorgboerderijen in functie met in totaal ruim 60 cliënten. In de geboden zorg staan de behoeften van de cliënten en de kwaliteit van de zorg centraal. Er is gezocht naar agrarische ondernemers die geschikt zijn voor het verlenen van zorg waar het gaat om mentaliteit, kennis, kunde en zorgomgeving. De agrarische ondernemer blijft overigens zelf verantwoordelijk. Ook het ondernemersrisico ligt bij de zorgboer zelf. De zorgboerderijen moeten een gezonde bedrijfsvoering hebben. Het projectteam zorgt voor begeleiding en advies over de zorg. Dan gaat het om oriëntatie, de daadwerkelijke start van een zorgboerderij en de nazorg.

Kwaliteitseisen
Zorg geven die de cliënt nodig heeft en goede kwaliteit bieden zijn belangrijke eisen. Bij het ontwikkelen van de zorg is gebruik gemaakt van het concept `Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen'. Voor de financiering zijn structurele afspraken gemaakt. Naast het realiseren van zorgboerderijen heeft het projectteam energie gestoken in het opbouwen, uitbreiden en verstevigen van het netwerk van partijen in de zorgsector en aanverwante sectoren zoals reïntegratie- en leerwerktrajecten. De landbouwsector is hierbij nauw betrokken. Op dit moment wordt de mogelijke verdere samenwerking tussen organisaties binnen de landbouw en zorgsector geïnventariseerd. Het enthousiasme is groot.

Zorgboerenmarkt
Op de zorgboerenmarkt worden de resultaten van het project gepresenteerd. Naast het realiseren van zorgboerderijen is ook een brochure gemaakt met informatie over logeren en weekendopvang op de boerderij. Op de markt maakt u kennis met de zorgboeren die deelnemen aan het project. Op de middag komt tevens aan de orde hoe landbouw en zorg in Utrecht na het project wordt ingevuld.
De zorgboerenmarkt wordt gehouden op woensdag 10 november 2004 van 13.30 uur tot 16.30 uur in het provinciehuis, Pythagoraslaan 101 in Utrecht. Iedereen die belangstelling heeft, kan zich aanmelden bij Wendy Hofstede, telefoon (0570) 66 28 10.

Laatst gewijzigd op 10/19/2004 04:47:03 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl