Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Notitie voor de raad:'Strategie Centrumontwikkeling; de Spoorzone als sleutellocatie'

Hoogezand, 19 oktober 2004 Persbericht 2004/091

Met het aanbieden van de notitie 'Strategie Centrumontwikkeling; de Spoorzone als sleutellocatie' wil het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer met de gemeenteraad van gedachten wisselen over de toekomstige invulling van het gebied naast het spoor ten westen van de Kerkstraat in Hoogezand. Op 2 november 2004 vindt de eerste bespreking plaats. De notitie is een verdere uitwerking van de besluitvorming van de raad op 23 oktober 2003. Dat heeft toen geleid tot een tweetal varianten:

- intensivering van de woningbouw ('woningbouwvariant')
- combinatie van kantoren/dienstverlening/horeca/detailhandel en woningen ('combivariant').

Conclusies
De conclusie in de notitie ten aanzien van de beide onderzochte varianten luidt dat ze geen van beide wenselijk zijn in het licht van toekomstige ontwikkelingen van de gemeente (Regiovisie Groningen-Assen 2030 en Boegbeelden 2015). De combivariant voldoet, op voorwaarde van een aantal wijzigingen: In een passende mix zou minder horeca, minder detailhandel, minder commerciële kantoorruimte en meer maatschappelijke dienstverlening c.q. non-profit kantoorruimte moeten zitten. De combivariant is aangescherpt op grond van trends in de markt en onderzoeken naar verschillende functies.

Omdat vanuit de markt signalen zijn gekomen dat in de toekomst de locatie ten zuiden van De Hooge Meeren nodig is voor detailhandel/horeca ontwikkelingen, wordt daarmee bij de planvorming voor de locatie rond het spoor rekening gehouden. Het gebied ten zuiden van De Hooge Meeren maakt integraal deel uit van de strategische planvorming van het totale centrumgebied. Dit kan consequenties hebben voor functies, die zich nu in het gebied ten zuiden van De Hooge Meeren bevinden.

De keuzes ten aanzien van kantoren, detailhandel en horeca komen voort uit het streven naar een optimale locatie voor de diverse centrumfuncties, zodat een sterk en dynamisch stadshart ontstaat dat een motor kan zijn in de groeiopgave van Hoogezand-Sappemeer. De geformuleerde ambities voor het centrumgebied zijn te vinden in verschillende beleidsdocumenten, bijvoorbeeld Boegbeelden 2015, Regiovisie Groningen-Assen 2030 en de Structuurschets 1993.

Vervolg en communicatie
Voor de centrumlocaties bestaat concrete belangstelling van projectontwikkelaars. Bij de toekomstige selectie is Europese regelgeving van toepassing. Naar schatting zijn er drie maanden nodig voor de uitwerking van de selectieprocedure. Het college heeft in de notitie aangegeven de inwoners van Hoogezand-Sappemeer breed over de definitieve invulling te willen informeren. Dat krijgt vorm en inhoud na de beoogde raadsbehandeling.

Tegelijk met deze notitie biedt het college aan de gemeenteraad een grondexploitatie aan met de situatie per 1 januari 2004. Hoewel deze exploitatie nu niet volledig sluitend is, is het college van mening dat het verschil nu in relatie tot de totale investering geen reden voor ongerustheid vormt.

sluiten