Ingezonden persbericht


Persbericht

EMBARGO TOT 19 OKTOBER, 15:00 UUR

Resultaten van 8 jaar milieuconvenant voor papiersector gepubliceerd

Hoofddorp, 12 oktober

Op 19 oktober geven de papier- en kartonindustrie en verschillende overheden samen het boekje Op weg naar duurzaam ondernemen uit. Hierin staan de resultaten van het milieuconvenant dat de overheid 8 jaar geleden met de papiersector sloot. Alle papier- en kartonfabrieken en veel lokale overheden zijn voor het boekje geïnterviewd. Het milieuboekje dient ter voorbereiding op de derde ronde bedrijfsmilieuplannen in de sector, die gaan lopen van 2005 tot 2010. De laatste knelpunten zullen door middel van branchebrede projecten worden aangepakt. Hiermee wordt invulling gegeven aan de verduurzaming van de milieuconvenanten die het Ministerie van VROM zich heeft voorgenomen.

Resultaten milieuconvenant

Aan de hand van 10 thema s zijn de milieuresultaten in Op weg naar duurzaam ondernemen vastgelegd. Een selectie:
* De energie-efficiency is de afgelopen 10 jaar met ruim 20 % gestegen. De Nederlandse sector behoort, gebleken na benchmarking, tot de wereldtop qua energie-efficiency;
* Nagenoeg de gehele afvalstroom (grove rejects en papierresidu) vindt een nuttige toepassing na herverwerking. Hiervoor is een aantal unieke projecten opgezet.
* Ongeveer 75% van de vezelgrondstoffen is oudpapier, slechts 25% houtvezels;
* Sinds 1985 is het waterverbruik per ton geproduceerd papier met ruim 30% gedaald;
* Emissies van schadelijk stoffen in het geloosde water zijn door de installatie van steeds verbeterde afvalwaterzuiveringen met tientallen procenten gedaald;
* Op lokaal niveau blijven geur en geluid aandachtsgebieden.

Milieuconvenant papier- en kartonindustrie

Het milieuconvenant is op 8 maart 1996 ondertekend door vele partijen: de papiersector, branchevereniging de Koninklijke VNP, de ministeries van VROM, EZ, VenW, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, en de betreffende gemeenten en waterschappen. FO-Industrie ondersteunt de uitvoering van het milieuconvenant. Doelstelling van het milieuconvenant is het terugdringen van de milieubelasting van de papier- en kartonindustrie.

Boekje Op weg naar duurzaam ondernemen bestellen

Als u geïnteresseerd bent, kunt u het boekje Op weg naar duurzaam ondernemen (gratis) aanvragen via www.fo-industrie.nl of via www.vnp-online.nl

Over FO-Industrie

FO-Industrie ondersteunt de uitvoering van milieuconvenanten die zijn gesloten tussen de overheden en elf industriële bedrijfstakken, waaronder de papier- en kartonindustrie. Het convenant vraagt om een nauwe samenwerking tussen alle partijen. Om dit proces goed te laten verlopen is FO-Industrie, een zelfstandige organisatie ingesteld, die voor alle partijen als aanspreekpunt functioneert.

Over de papiersector

De Nederlandse papier- en kartonindustrie kent in totaal 27 productielocaties die direct werk bieden aan 6300 werknemers. Samen waren de papierfabrieken in 2003 goed voor een productie van 3,3 miljoen ton papier en karton. Deze productie genereerde in 2003 een omzet van 2,0 miljard euro. De Koninklijke VNP is de branchevereniging van de Nederlandse papier- en kartonindustrie.