Ingezonden persbericht


EMBARGO tot dinsdag 19 oktober 2004 17.00 UUR

Jan Peter Karelse ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Jan Peter Karelse, voormalig directievoorzitter van Intres B.V. en bestuurslid van Retail Partners Nederland (RPN) ontvangt een Koninklijke Onderscheiding tijdens een bijzondere ledenvergadering van RPN op dinsdag 19 oktober uit handen van loco burgemeester H. Brink van Amersfoort.

De heer Karelse (58) begon in 1975 zijn loopbaan in de meubel- en woningtextielbranche.

Vanaf 1991 ­ 1993 was hij directievoorzitter van de PFH-groep, de doe-het-zelf divisie van KBB (Praxis, Formido, Hubo), die 265 winkels omvatte waarvan 50 eigen filialen.

Tot augustus van dit jaar was de heer Karelse directievoorzitter van Intres BV, een in- en verkoop- en retailserviceorganisatie in de detailhandelsectoren mode, textiel, media, woninginrichting en sport. Intres BV telt 1600 aangesloten leden met 2300 winkels waar onder de formules Intersport, Livera, Libris, Firstlady en Setpoint.

De heer Karelse wordt op basis van zijn visie, persoonlijke kennis en ervaring beschouwd als één van de belangrijkste directieleden van winkelorganisaties in de non foodsector in Nederland.

Daarnaast vervult de heer Karelse enkele commissariaten (Intergamma, Garant-Möbel, Jan Ranzijn) en nevenfuncties op het terrein van de (internationale) detailhandel:

1987 ­ heden: bestuurslid van de Vereniging Retail Partners Nederland (RPN). De RPN omvat 14 retailserviceorganisaties die 10.000 winkels met ruim 45.000 werknemers vertegenwoordigen.

1993 ­ heden: penningmeester van het Vedis Detailhandelsplatform, een ontmoetingspunt voor wetenschap en praktijk in de retailsector.

1995 ­ heden: Namens Nederland / RPN voorzitter (vanaf 2002) van de Europese organisatie Union des Groupements de Détaillants Indépendants (UGAL) en diens rechtsvoorganger IVE. De UGAL is de spreekbuis voor Europese winkeliers die commercieel samenwerken (ca. 446.000 winkels, 2 miljoen werknemers). De heer Karelse was in 2002 onder meer betrokken bij de fusie van de Europese koepels UGAL en IVE.

Koninklijke Onderscheiding

De heer Karelse heeft zich op bijzondere wijze ingezet op het gebied van de belangenbehartiging van de MKB-detaillisten in Nederland en de non food detailhandel in Europa. Daarbij leverde hij belangrijke bijdragen aan het behoud van een gelijkwaardige positie van zelfstandige ondernemers tegenover grootwinkelbedrijven. Hij wordt gekwalificeerd als "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben". Bij Koninklijk Besluit van 14 september 2004 is de heer Karelse benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Noot voor de redactie (