Politie Friesland

Politieberichten 18/10 (13.00 uur) t/m 19/10 (07.00 uur)

Fryslân 19-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Sneek: zakkenrollerij
Maandag omstreeks 14.15 zag een getuige dat een drietal jongeren in de Wijde Burgstraat een beurs van de grond oppakten. Ze deden de beurs open en ze zag dat het aanwezige geld uit de beurs verdeeld werd onder de drie jongelui. Naar aanleiding van het opgegeven signalement werden op de Marktstraat aangehouden een 19-jarige inwoner van Sneek en een strafrechtelijke minderjarige jongen ook uit Sneek. Later kwam een 18-jarige inwoonster van Sneek aan het bureau. Deze had het gekregen geld bij zich en deed er vrijwillig afstand van. De eigenaar van de beurs is tot op heden niet bekend.

Bolsward: fietsdieven aangehouden
Maandag omstreeks 15.00 uur werd in de Hoogstraat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden en een strafrechtelijk minderjarige uit Harlingen aangehouden voor fietsdiefstal. Zij hadden uit een schuur van een woning aan de Achter de Smeden de fiets weggenomen. Dit werd gezien door een man die buiten stond voor de woning van aangeefster. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoonster van Bolsward. De fiets is weer terug bij eigenaresse.

Aldtsjerk: snelheidscontrole
Maandag tussen 14.30 uur en 15.30 uur werd met de laser een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden een 76 voertuigen gecontroleerd en 24 ervan kregen een bekeuring. De hoogste snelheid was 100 km per uur.

Franeker: snelheidscontrole
Maandag tussen 17.00 uur en 17.45 uur werd op de Zuiderkade een controle gehouden. Ongeveer 50 voertuigen zijn gecontroleerd. Het merendeel reed net boven de 30 km per uur, terwijl ter plaatse een maximumsnelheid geldt van 30 km per uur. Een bekering werd uitgeschreven voor 61 km per uur.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 17.20 uur werd in een sportzaak aan het Zaailand een 40-jarige inwoner van Harlingen aangehouden voor winkeldiefstal. In de sportzaak zag een medewerker een man en een vrouw zich verdacht ophielden. Toen de man werd aangesproken had hij een doos bij zich. In de doos zaten diverse goederen ter waarde van 295,- aan
kledingstukken. Toen de medewerker in de doos keek, wist de vrouw te ontsnappen. Verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Wolvega: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 21.00 uur werd op de Oppers een 42-jarige automobilist uit Sonnega gecontroleerd. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Witmarsum: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 21.10 uur werd op de van Aylvaweg een 19-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd. Uit onderzoek bleek, dat de bestuurder geen rijbewijs had.

Kollum: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 20.25 uur vond op de kruising J. Bogermanstraat en Eskesstraat een aanrijding plaats.
Een 21-jarige automobilist uit Kollum reed in westelijke richting over de J. Bogermanstraat. Een 16-jarigeb bromfietser reed ion noordelijk richting over de Eskesstraat. Op de kruising verleende de bromfietser geen voorrang aan de voor hem van rechts komende automobilist. De 16-jarige bromfietser en een 16-jarige inwoner van Kollum, die bij hem achteropzat raakte gewond. Beiden zijn per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De 16-jarige bijrijder naar MCL Zuid en de bromfietsbestuurder naar Sionsberg te Dokkum.

Heerenveen: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.50 uur werd op het Gashoudersplein een 20-jarige fietser gecontroleerd. In eerste instantie reed hij zonder verlichting te voeren. Toen hij werd aangesproken fietste hij gewoon verder. Ook gaf hij een valse naam op en werd aangehouden. Tevens had hij gedronken. Op het bureau blies hij 490 ug/l

Ureterp: eenzijdige aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 22.35 uur reed een 19-jarige automobiliste uit Ureterp over het Selmien, komende uit de richting Ureterp. Op onverklaarbare wijze is de bestuurder tegen een boom gereden. Per ambulance is hij voor onderzoek overgebracht naar Nij Smellinghe. Na onderzoek kon hij weer naar huis.

Hurdegaryp: rijden tijdens een rijontzegging
Dinsdag omstreeks 03.15 uur werd op de Rijksstraatweg een 26-jarige bromfietser uit Kollumerzwaag gecontroleerd. Bij de controle bleek de 26-jarige geen rijbewijs of een bromfietscertificaat te hebben. Hij kreeg een bekeuring voor het niet hebben van een certificaat. Even later bleek, dat de 26-jarige reed terwijl hem de rijbevoegdheid was ontzegd. Hiervoor krijgt de verdachte alsnog een proces-verbaal.

Boelenslaan: vernieler aangehouden
Dinsdag omstreeks 05.40 uur werd met een steen een raam van een woning aan de Spekloane ingegooid. Toen aangever, een 55-jarige inwoner van Boelenslaan, wakker werd van het lawaai, zag hij voor de woning een manspersoon met een hond. Op de Domela Nieuwenhuisstraat werd de man en de hond aangetroffen. Bleek een 23-jarige inwoner van Boelenslaan te zijn en debet te zijn aan de vernieling. De 23-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau.