Ingezonden persbericht


Persbericht SIM
===============

Gemeenten laten tonnen liggen
=============================

Door slimmer met ICT om te gaan en klantgericht te gaan werken kunnen gemeenten veel geld besparen. Het is nu voor het eerst in Nederland mogelijk om het rendement van een softwarepakket vooraf in kaart te brengen. Dit kan met de OPUS-kostenbatencalculator op www.opusdemo.info. De rendementsberekening heeft betrekking op het voor gemeenten bedoelde softwarepakket OPUS. Dit is een interactieve catalogus van de complete dienstverlening van een gemeente. OPUS biedt vanuit de belevingswereld van burgers en bedrijven snel een compleet aanbod van producten en diensten van de gemeente. Ook is OPUS een instrument om de efficiëntie van de dienstverlening te vergroten. De OPUS-kostenbatencalculator biedt inzicht in de opbrengsten op het gebied van efficiëntie en effectiviteit van de dienstverlening en het beheer van de catalogus.

Efficiëntie
===========

De efficiëntiewinst zit grotendeels in het wegvallen van meervoudige intakes bij verschillende loketten. Is het voor een burger vervelend om bij verschillende loketten dezelfde vraag te moeten stellen, voor de gemeente betekent dit nodeloze kosten omdat meerdere medewerkers hetzelfde verhaal moeten aanhoren en verwerken. Omdat in OPUS het complete aanbod van de gemeente zit, kan bij elk loket een medewerker de klantvraag in één keer uitputtend afhandelen. In de praktijk is met OPUS al snel een efficiëntiewinst te boeken van 10% tot 20% maar voor gemeenten die nog sterk versnipperd werken, kan dit oplopen tot wel 75%.

Effectiviteit
=============

Belangrijker dan de efficiëntere dienstverlening is de effectiviteitswinst die met OPUS geboekt kan worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat eenderde tot de helft van de klanten van de overheid onvolledig geholpen worden. Dan gaat het om zaken als het niet aanvragen van huursubsidie (terwijl men er wel voor in aanmerking komt) of het niet aanvragen van een noodzakelijke vergunning. Als een burger een garage in zijn tuin wil bouwen en bij de gemeente aanklopt voor een bouwvergunning, vergeten medewerkers van de gemeente nog al eens te wijzen op de noodzaak van andere vergunningen als een inritvergunning of een kapvergunning. In dit voorbeeld zijn meer dan 15 producten mogelijk relevant. Welke ambtenaar kent deze allemaal? Omdat OPUS ze wel allemaal kent, is de effectiviteit van de dienstverlening veel groter, al snel meer dan 40%. Bovendien kan OPUS de gemeente ook nog veel tijd en geld besparen: veel onvolledig geholpen klanten komen hierdoor later in de problemen bijvoorbeeld doordat ze illegale bouwwerken af moeten breken, grote schulden krijgen of hun plannen grote vertragingen oplopen. Voor de gemeente zijn deze herstelkosten erg hoog (het afhandelen van een bezwaarschrift kost gemiddeld al 12 uur van iemand in schaal 10 tot 12). De besparingen kunnen al snel oplopen tot meerdere FTE's.

Beheer
======
De OPUS-kostenbatencalculator biedt ook inzicht in de beheerslasten van de catalogus. Deze berekening is vooral relevant als gemeenten nu een alternatieve catalogus gebruiken. Aangezien deze alternatieven na hun eerste versie in 2000 niet op de praktijkervaringen zijn aangepast, zijn de beheerslasten van OPUS veel geringer.

Terugverdientijd
================
Bij vrijwel alle praktijkgevallen is de terugverdientijd van de investering in OPUS (zowel out-of-pocket kosten als interne uren) een kwestie van dagen in plaats van jaren. Het is ook mogelijk dat de OPUS-kostenbatencalculator aangeeft dat het rendement van OPUS negatief is maar dat is alleen voor, tot nu toe onbekende, zeer efficiënte en effectief werkende gemeenten weggelegd.

Model aanpassen
===============
Gebruikers van de OPUS-kostenbatencalculator kunnen ook zelf de uitvoerig onderbouwde aannames van de makers wijzigen en zo hun eigen rekenmodel bouwen.

===============
Meer informatie
Meer informatie over OPUS en de OPUS-kostenbatencalculator kunt u krijgen bij
· Segment Interactieve Media, Joël van der Meer, 010-2175330, 06-53295861, · joel@segment.info
· · www.opusdemo.info