Ingezonden persbericht


Onderzoek van McAfee laat zien dat 58% van de Wi-Fi access points in privé-woningen onbeveiligd zijn

Eén uurtje 'WAR-driving' is voldoende om aan te tonen hoe slecht het gesteld is met de beveiliging van thuisnetwerken

Amsterdam, 19 oktober 2004, McAfee heeft onlangs als onderdeel van haar McAfee makes it easy voorlichtingscampagne een uurtje door Amsterdam gereden en toont aan hoe slecht het gesteld is met de beveiliging van thuisnetwerken.
Wi-Fi access points zijn langzaamaan vrijwel overal aanwezig. Met het gemak van draadloos internet kan iedereen altijd en overal on-line zijn, in de winkelstraat, in het café om de hoek, op het station en op het vliegveld en in de veilige beslotenheid van huiskamer en keuken.

Hoewel, veilige beslotenheid? Dat valt nog te bezien, want ook deze nieuwe techniek gaat, net als de meeste technische ontwikkelingen, gepaard met een aantal risico's. En ofschoon beveiligingsdeskundigen al jarenlang waarschuwen voor de gevaren van onbeveiligde netwerken, die hackers volop de gelegenheid geven hun bedenkelijke waren te verspreiden, is een ontstellend groot aandeel van de gewone consumenten zich nog altijd niet van de dreigingen bewust - zoals blijkt uit recent onderzoek van McAfee.

McAfee besloot op vijf verschillende locaties, in de straten van vijf Europese steden (in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Engeland) de proef op de som te nemen en eens te kijken hoe alomtegenwoordig Wi-Fi precies is in het gemiddelde stadsgebied en hoe het er voor staat met de beveiliging.

In elk van deze vijf landen gingen deskundigen van McAfee, gewapend met eenvoudige, overal verkrijgbare apparatuur en software* op 'WAR-driving" expeditie om draadloze hotspots in kaart te brengen en na te gaan in hoeverre deze beveiligd waren of juist wagenwijd open stonden voor toegang van buitenaf. In de tabel hieronder ziet u de resultaten voor Nederland:

Amsterdam
Aantal Wi-Fi netwerken 1213
Aantal onbeveiligd 704
Percentage onbeveiligd 58

Maar liefst 58% van de gevonden netwerken bleek onbeveiligd, wat duidelijk genoeg aangeeft dat de beveiligingsmogelijkheden die bij de gangbare Wi-Fi standaarden zeker aanwezig zijn, door de meeste thuisgebruikers niet worden toegepast.

Dit onderzoek maakt deel uit van de uitgebreide marketingcampagne van McAfee, die tot doel heeft de minder technisch bewuste consumenten en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te wijzen op het belang van beveiliging van hun computers tegen de steeds grotere gevaren van virussen, spam en hackers.

En alsof er nog bewijs nodig was voor de reële gevaren die het draadloze netwerk bedreigen, is onlangs in de Verenigde Staten een zekere Nicholas Tobros gearresteerd, de eerste 'draadloze spammer' die beschuldigd wordt van misdrijven onder de CAN-SPAM act, een wet die gericht is op het indammen van ongewenste e-mail. Volgens de aanklagers heeft Tobros een met een draadloze antenne uitgeruste laptop gebruikt om onbeveiligde draadloze netwerken op het spoor te komen in de voorsteden van Los Angeles. Die gebruikte hij vervolgens om duizenden spam-mails te versturen met reclame voor pornosites.

Tijdens de onlangs gehouden IT Security Summit waren er ook waarschuwende geluiden te horen van de kant van Gartner. Het bedrijf wees erop dat de 'cybercriminaliteit' zich nadrukkelijk lijkt te gaan richten op draadloze privé-apparatuur.

Om het publiek bewuster te maken van de problemen, risico's en oplossingen heeft McAfee nu ook de eerste on-line beveiligingsadviesdienst ter wereld geopend, op www.mcafeemakesiteasy.com/nl , een website met deskundig advies voor consument en ondernemer.

Over McAfee, Inc.
McAfee, Inc. met haar hoofdkantoor in Santa Clara, Californië, ontwerpt geavanceerde computerbeveiligingsoplossingen voor preventie van inbreuk in netwerken en bescherming van computersystemen tegen de volgende generatie gecombineerde aanvallen en bedreigingen. De klanten van McAfee bevinden zich onder grote ondernemingen, overheden, het midden- en kleinbedrijf en particulieren.

Verdere informatie is te vinden op www.mcafee.com.

Jurn Hageman
General Manager
Text100 Public Relations
Global Technology Public Relations
van Diemenstraat 164-166
1013 CN Amsterdam
The Netherlands
Tel.: + 31 20 5304332
Mobile: + 31 6 51052439
E-mail: jurn.hageman@text100.nl
URL: www.text100.nl