Eemland zuid, 09.15 uur

Utrecht 19-10-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Vuurwapen

AMERSFOORT Op maandag 18 oktober werden twee mannen aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit.

Rond 16.05 uur kreeg de politie de melding dat in de trein van Weesp naar Amersfoort mogelijk een gewapende passagier zat. Een conducteur had een passagier op station Weesp gecontroleerd en zag daarbij dat een vuurwapen uit de man zijn zak viel. De verdachte pakte het wapen op en rende weg. De politie van Weesp werd gewaarschuwd en stelde een onderzoek op het station in. Daarbij werd de verdachte niet aangetroffen. Het vermoeden bestond dat hij in de trein naar Amersfoort was gestapt. Die trein was inmiddels vertrokken.

Door de politie van Amersfoort werd de trein opgewacht. Aan de hand van het opgegeven signalement wed naar de verdachte uitgekeken. Een man die aan het signalement voldeed, werd in de trein aangetroffen. Door een politieman werd een vuurwapen getrokken bij de aanhouding van de verdachte, een 27-jarige man uit Rotterdam. Bij zijn fouillering werd geen vuurwapen aangetroffen. De verdachte werd overgedragen aan de Spoorwegpolitie en door hen verhoord.

Bij zijn verhoor verklaarde de Rotterdammer geen wapen te hebben gehad, maar hij had wel iemand gezien in het bezit van een vuurwapen. De Rotterdammer werd heengezonden. Rond 20.25 uur, enkele uren na het voorgaande, zag de Rotterdammer de daadwerkelijke verdachte op het station van Amersfoort lopen. Hij waarschuwde de politie. De daadwerkelijke verdachte bleek in de trein naar Groningen te zijn gestapt, maar de trein was nog niet vertrokken. Bij zijn fouillering werd een alarmpistool aangetroffen. De verdachte, een 28-jarige Amsterdammer, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal voor de Wet Wapens en Munitie opgemaakt.

Collecteren

WOUDENBERG Op maandag 18 oktober werden twee meisjes betrapt op illegaal collecteren.

Rond 15.40 uur kreeg de politie de melding dat twee meisjes op het Vermeulenhof aan het collecteren waren. De melder vertrouwde dit niet.

Politiemensen troffen het tweetal, meisjes van 12 en 14 jaar uit Amersfoort en Woudenberg, op de Eshoflaan aan. Zij hadden een emmertje bij zich met daarop een papiertje met een geschreven tekst aids fonds. Het 14-jarige meisje verklaarde geen zakgeld van haar ouders te krijgen en op deze manier aan geld te hebben willen komen. De meisjes hadden nog geen geld verzameld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.