Gemeente Tilburg

Persbericht

Tilburg, 19 oktober 2004

´Elke dag zien we de vrijheid achter prikkeldraad´

Unieke vondst Regionaal Archief Tilburg

Een wel heel bijzondere archiefschat kreeg het Regionaal Archief Tilburg in bezit: het dagboek van de 18 jarige Helga Deen uit Tilburg. Zij begint haar dagboek als een uitlaadklep op het moment dat ze 2 maanden in kamp Vught zit. Directe feiten of gebeurtenissen komen niet voor in het dagboek dat ´slechts´ een maand beslaat. Schrijven is voor haar een manier om gevoelens van onmacht, wanhoop, strijd en verlangen een plaats te geven.

Naast brieven, zijn er ook tekeningen en briefkaarten van Helga gevonden, allemaal gericht aan haar vriend, haar geliefde, Kees van den Berg. Kees gebruikte de lege bladzijden uit het dagboek om Helga terug te schrijven. Het dagboek begint op 1 juni 1943 en eindigt op donderdag 1 juli 1943. Het dagboek en een portretfoto van de Tilburgse worden in een vitrine tentoongesteld op zaterdag 30 oktober 2004 tijdens de Landelijke Archievendag in het Regionaal Archief Tilburg.

De familie Deen
De vervolging van de joodse medemensen vind ook in Tilburg plaats. Op de lijst van Joodse inwoners staat het gezin van Willy Deen, de vader van Helga Deen. Willy is lid van de Joodsche Raad, afd. Tilburg en vervult de functie van leider van de reis- en verhuisvergunningen. Op grond van deze functie wordt het gezin 'gesperrt', wat uitstel van deportatie betekent. De oproepen voor deportatie van 2 en 28 augustus 1942 gaan dan ook aan het gezin voorbij. In januari 1943 moet het gezin de woning aan de Pelgrimsweg verlaten, die vervolgens wordt toegewezen aan de inspecteur van politie. Rauter gelast via de politie in Noord-Brabant, dat tot uiterlijk 10 april 1943 alle gezonde joden zich moeten melden in het concentratiekamp te Vught, terwijl de overige joden zich naar Westerbork moeten begeven. Er staan drie bussen bij het station klaar om de joden naar Vught te vervoeren, slechts 1 bus met passagiers rijdt weg naar Vught, onder hen het gezin van Willy Deen. Waarschijnlijk op vrijdag 2 juli 1943 of 3 juli 1943 ging het gezin alsnog op transport naar Westerbork . Op 8 juli 1943 schrijft Helga haar laatste brief vanuit Westerbork aan Kees. En op 13 juli 1943 gaat zij met haar ouders en broer op transport naar Sobibor, waar het gehele gezin op vrijdag 16 juli 1943 wordt omgebracht.

Noot voor de pers (