Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

"Innovatie en flexibiliteit belangrijker dan langer werken"


Embargo tot woensdag 20 oktober 2004 12.00 uur



MAASTRICHT, 20041019 --
Meer dan vier van de vijf Limburgse bedrijven vinden dat innoveren en slimmer produceren het meeste bijdragen aan een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Het verlengen van de werkweek wordt hiervoor niet als de oplossing gezien; werknemers moeten gewoon flexibeler kunnen worden ingezet. Ook de Limburgse werknemers zien niets in een langere werkweek. Meer dan zestig procent van hen geeft aan dat ze zelf flexibeler zouden moeten worden in hun werktijden en dat het terugdringen van het ziekteverzuim meer productieverhoging oplevert.



Dit blijkt uit de resultaten van de Barometer Economie Limburg (BEL) die in september 2004 is gehouden onder Limburgse bedrijven en Limburgse huishoudens. De BEL verschijnt ieder kwartaal en is een initiatief van de beide Limburgse Kamers van Koophandel, L1 Radio & TV en E,til bv. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Flycatcher Internet Research. Naast de gebruikelijke conjunctuurvragen is dit keer speciale aandacht besteed aan het thema langer werken.

Limburgse bedrijven en verhoging arbeidsproductiviteit
Zo'n drie op de vier Limburgse bedrijven zien het verhogen van de arbeidsproductiviteit als voorwaarde om te kunnen blijven concurreren met bedrijven in zowel Nederland als het buitenland. Echter, een langere werkweek wordt hiervoor slechts door 34% van de bedrijven als dé oplossing gezien. Ruim 80% van de bedrijven verwacht namelijk het meeste effect van innovatie en slimmer produceren. De werkweek verkorten heeft volgens bijna driekwart van de bedrijven geen enkele zin. Weinig zin heeft ook het eerder danwel later volledig met pensioen laten gaan van oudere werknemers dan nu het geval is.

Het verhogen van de productiviteit per arbeidsuur (76%) en het verlagen van de loonkosten (59%) per arbeidsuur dragen volgens veel ondernemers eveneens bij aan het versterken van de (inter-)nationale concurrentiekracht van het bedrijfsleven. Ditzelfde geldt volgens 72% van de ondernemers ook voor het flexibeler moeten kunnen inzetten van personeel.

Werktijden bedrijven met personeel

Iets meer dan de helft van de bedrijven in het panel (52%) heeft een officiële werkweek van 40 uur. Bij een kwart is dit 38 uur en bij 12% is het 36 uur. De lengte van de werkdag bedraagt in verreweg de meeste gevallen (82%) 8 uur. Bij 6% is dit 9 uur. Van een ploegendienst is bij 12% sprake. Een ADV-regeling heeft bij tweederde van de bedrijven met personeel nooit bestaan; 28% beschikt hier momenteel wel over. De resterende 4% heeft de ADV-regeling weer afgeschaft.

Bedrijven en langer werken

Met de stelling dat 'werknemers liever 36 uur per week blijven werken en 11% van hun salaris inleveren dan dat zij 40 uur gaan werken bij het huidige salaris' is het merendeel van de werkgevers het niet eens. Volgens 61% van hen is het personeel hier niet toe bereid en een derde weet niet hoe hun werknemers hierop zullen reageren.

Bijna de helft van de ondernemers (47%) verwacht dat hun werknemers bereid zijn loon in te leveren om hun baan te behouden wanneer het risico groot is dat (een deel van) de werkgelegenheid naar het buitenland wordt verplaatst (39% weet dit overigens niet) en 14% is het met deze stelling oneens (zie grafiek II). Over de andere twee stellingen hebben de ondernemers (nog) geen duidelijke mening.

Consumenten

Consumenten en langer werken

In 48% van de Limburgse huishoudens in het BEL-onderzoek is sprake van een tweeverdienersituatie. Daarbij werkt 39% van alle respondenten 40 uur of meer in een betaalde baan; dit geldt ook voor 32% van de partners.

Bij bijna twee op de vijf werknemers (37%) wordt op het werk wel eens gesproken over langer werken. Dit gebeurt op verschillende manieren: in slechts 3% van de gevallen wil de directie het daadwerkelijk gaan invoeren, terwijl 10% hiervoor de plannen kenbaar heeft gemaakt. Het personeel spreekt in 33% van de gevallen serieus over dit thema, maar in de meeste gevallen komt het wel eens ter sprake in de kantine (60%).

De meeste Limburgers vinden langer werken zonder salarisverhoging (80%) of korter werken zonder evenredige salarisvermindering (64%) onrechtvaardig. Dat de werkloosheid stijgt naarmate ouderen langer doorgaan met werken én als mensen met een baan meer uren per week gaan werken is de mening van 68% respectievelijk 64% van de Limburgers.

Volgens 61% van de respondenten moeten werknemers flexibeler worden in hun werktijden. Ten aanzien van productieverhoging is de meerderheid (67%) van mening dat het terugdringen van het ziekteverzuim meer oplevert dan het verlengen van de werkweek. Het verminderen van het aantal vakantie-, verlof- en feestdagen daarentegen levert volgens 15% meer productie op dan een langere werkweek; 60% is het hiermee niet eens. Meer dan de helft van de respondenten (53%) zegt dat mensen niet korter willen werken en evenredig salaris willen inleveren om daarmee werklozen aan een baan te helpen. Hoeft er geen salaris te worden ingeleverd, dan denkt 68% dat mensen bereid zijn korter te gaan werken om anderen aan het werk te krijgen.

Consumenten en eigen situatie

Gevraagd naar wat consumenten zelf zouden doen, blijkt dat 69% niet meer uren betaald werk wil verrichten dan hij/zij nu doet. Een kwart van de respondenten heeft liever meer salaris dan vrije tijd, terwijl 40% de voorkeur geeft aan meer vrije tijd boven salaris. 65% is voorstander van flexibel werken: in drukke tijden overuren maken die in rustige tijden gecompenseerd worden. Als extra uren volledig uitbetaald worden, wil 73% wél meer uren werken. Als het bedrijf waar men werkt in de problemen is geraakt en de eigen baan in gevaar komt, wil 27% langer werken tegen het huidige salaris als daarmee het bedrijf gered zou kunnen worden. 42% is hiertoe niet bereid. Minder dan een kwart (22%) is bereid langer te werken tegen hetzelfde salaris om daarmee te voorkomen dat één of meer collega's hun baan verliezen, terwijl 44% dit niet zegt te willen. De solidariteit lijkt dan ook beperkt.


Einde persbericht




Kamer van Koophandel Zuid-Limburg