Gemeente Heusden


Nader onderzoek naar asbest-verontreiniging Giersbergen afgerond

Gemeente start woensdag met saneren parkeerterein Giersbergen
19-10-2004

Vorige week is er een asbestverontreiniging op het parkeerterrein nabij De Drie linden in Giersbergen geconstateerd. De gemeente gaat de verontreinigde delen van het bestaande parkeerterrein in Giersbergen saneren.

Nader onderzoek
De aanwezigheid van asbest in de parkeervakken levert geen gevaar op voor de gezondheid. De risicos van asbest zijn met name gelegen in het vrijkomen van losse vezels, die ingeademd kunnen worden. Zolang het asbest in de bodem aanwezig is, zijn er nauwelijks gezondheidsrisicos aan verbonden, tenzij er sprake is van de aanwezigheid van een grote hoeveelheid losse vezels aan het oppervlak. Middels nader onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is.

Wat gaat er gebeuren?
Woensdag 20 oktober 2004 starten de saneringswerkzaamheden waar onlangs asbest-verontreiniging werd aangetroffen. Deze werkzaamheden houden in dat de saneringslocatie wordt afgedekt met worteldoek en voorzien van kunstofmatten (gewapendgras). Deze worden aangevuld met grond en in het voorjaar ingezaaid met een grasmengsel. Op deze manier kan het asbest niet vrijkomen en levert zodoende geen enkel gevaar (meer) op. De bovenstaande oplossing is in overleg met het ministerie van VROM besproken en akkoord bevonden.

Naast het afdekken van de parkeervakken wordt de aangrenzende asfaltverharding vervangen door klinkerverhardingen, waardoor geen water op de rijbaan blijft staan. De bovenstaande situatie wordt in de toekomst ingepast in de herinrichtingsplannen van het parkeerterrein Giersbergen.

Planning
De werkzaamheden vinden plaats van 20 oktober tot 1 november 2004 en zullen leiden tot enige overlast. Uiteraard zullen we de overlast tot een minimum beperken.