Ingezonden persbericht


Uit: De Pont E-mailbericht oktober 2004

Auditorium

Symposium Vreemd Amerika

Symposium Vreemd Amerika ism Studium Generale UvT woensdag 20 oktober 14.00 uur. Toegang gratis. Geen reserveringen.

Studium Generale van de Universiteit van Tilburg organiseert in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen een vijftal programma's over de USA. Niet zozeer de politieke actualiteit staat centraal, maar de ambivalente kijk van ons, Europeanen op dit zo bekende, maar toch nog altijd vreemde land.

Sprekers: Hendrik Driessen (De Pont), Ruud Schenk (Groninger Museum), Hripsimé Visser (Stedelijk Museum), Eva Meyer-Hermann (Van Abbemuseum).

Aanleiding vormen de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij het Studium Generale het initiatief heeft genomen om een vijftal symposia te laten plaatsvinden waarin verschillende aspecten van de Amerikaanse cultuur en samenleving aan de orde zullen komen. Deze lezingen en debatten zijn niet uitsluitend bedoeld voor studenten en docenten van de UvT, maar voor alle geïnteresseerden. Eén van deze symposia vindt plaats bij De Pont waar door een aantal deskundigen over Amerikaanse kunst en kunstenaars zal worden gesproken.

Ooit, in de jaren vijftig, maakte Europa voor het eerst kennis met moderne Amerikaanse kunst. In die hoogtijdagen van het abstract expressionisme van onder anderen Jackson Pollock en Willem de Kooning verplaatste het kunstcentrum van de wereld zich van Parijs naar New York. Na het abstract expressionisme volgden in snel tempo stromingen als pop-art, minimal art, conceptuele kunst, postminimalisme en landart. Heden ten dage is er niet meer zoiets als typisch Amerikaanse kunst. Kunst van Amerikanen lijkt zich net als Europese kunst te voegen in een meer mondiale context. Neem de spirituele videokunst van Bill Viola, de particuliere, intieme fotografie van Nan Goldin of de provocatieve, grensverleggende beelden van Paul McCarthy. Uitgesproken individuen die niets gemeenschappelijks lijken te hebben. Goede kunst is echter nooit volstrekt particulier, maar drukt op unieke wijze iets algemeens uit. Is in die algemeenheid nog een Amerikaanse context aan te wijzen?

Voor volledige en actuele informatie over alle tentoonstellingen en activiteiten zie www.depont.nl