Gemeente Alkmaar


Wildplakken verleden tijd

20 oktober 2004

Met twintig vrije plakplaatsen wil de gemeente Alkmaar het illegaal plakken van posters in Alkmaar tegengaan. Deze plakplaatsen worden begin volgend jaar neergezet in wijken en op drukke punten. Het moet voorkomen dat gebouwen en straatmeubilair besmeurd worden.

Dit is een van de onderdelen van het project 'Schone Stad', een samenwerkingsverband tussen de gemeente Alkmaar, Stichting Promotie Alkmaar, de Vereniging van Eigenaren, winkeliers- en horecaverenigingen om de stad schoon te houden. Op dit moment heeft Alkmaar slechts drie officiële vrije plakplaatsen. Hierdoor was het moeilijk de afgelopen jaren op te treden tegen wildplak. Meer dan 80% van het straatmeubilair is vervuild met wildplak en graffiti. De gevolgen zijn verloedering, structureel hoge kosten voor het schoonmaken van objecten, misgelopen leges en problemen bij het beheer en onderhoud van gemeentelijke eigendommen.

De gemeente wil met de realisatie van twintig vrije plakplaatsen een structurele oplossing bieden voor het wildplakprobleem. Na uitgebreid onderzoek zijn er twintig geschikte locaties vastgesteld: twaalf in de woonwijken en acht op belangrijke verkeerspunten in en rond de binnenstad,. Er komt één bord per wijk op een centraal, drukbezocht en vrij toegankelijk punt. Waar mogelijk is gekozen voor het meest centrale punt in een voor een wijk belangrijk winkelcentrum zoals de Noorderkade, de Paardenmarkt en de Europaboulevard. De acht borden op de verkeerspunten betreffen een locatie met veel langskomend verkeer, waar momenteel al sprake is van wildplak.

De borden zijn in de vorm van een driehoek en krijgen een groene kleur. Ze worden op ooghoogte bevestigd om bestaande lantaarnpalen. Op elke zijde staan kort de spelregels en contactgegevens vermeld. Eén zijde kan anoniem en zonder voorafgaande toestemming gebruikt worden voor ideële of maatschappelijke berichten. Bijvoorbeeld berichten over een straatrommelmarkt, een vermist huisdier of een oproep tot staking of debat. Ook berichten als "Ria 50 jaar" of affiches zoals die van Loesje, de Hartstichting en SIRE horen hier thuis. De andere twee zijden staan onder beheer van de Stichting Uit In Alkmaar en zijn bedoeld voor publicatie van culturele berichten. Iedereen die een cultureel bericht wil plaatsen kan hiervoor contact opnemen met de Stichting Uit In Alkmaar. De Stichting neemt ook het volledige beheer (schoonmaken en onderhoud) van de plakplaats voor haar rekening.

Stichting Uit In Alkmaar is van plan te gaan letten op wildplak op de vrije plakplaatsen en de gemeente zal overal gaan handhaven. Instellingen of organisatoren van evenementen die baat hebben bij de illegaal geplakte posters worden aansprakelijk gesteld voor de verwijderings- en schoonmaakkosten.

Belanghebbenden, zoals omwonenden, winkeliers en ondernemers, zijn per brief geïnfor-meerd over het voorstel. Tot 3 november ligt het volledige voorstel ter inzage bij de balies van de gemeentekantoren en staat op de internetsite www.alkmaar.nl. Er is tot die datum gelegenheid schriftelijk te reageren op de voorgestelde locaties. Tijdens deze periode zijn twee voorbeeld-borden te bezichtigen op het Canadaplein tussen de bibliotheek, de ABN AMRO en de Grote Kerk, en naast de glasbakken op het Europaplein, tegenover het pand van de Albert Heijn.

Andere onderdelen van het project `Schone Stad' zijn de samenwerking met affichebedrijf BIZON en schoonmaakspecialist Graffiti-Ex.

20 oktober 2004