Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
oktober 2004
Vintagephoto.nl en Souverein presenteren:
Boudewijn Neuteboom: Sixties/Seventies
28 oktober ­ 23 december 2004

Fotograaf Boudewijn Neuteboom werd in de jaren zestig en zeventig beroemd met zijn modefotografie voor toonaangevende bladen als Avenue, Elegance en Vogue. Zijn werk uit die tijd werd nog nooit eerder op print uitgebracht. Ter gelegenheid van Boudewijn Neutebooms bijna 40 jarige jubileum hebben online galerie Vintagephoto.nl en fotolab Souverein een unieke serie prints in gelimiteerde oplage uitgebracht. Dit werk wordt vanaf vanaf donderdag 28 oktober t/m 23 december 2004 in het pand van Vintagephoto te Amsterdam tentoongesteld.

Boek
Naast de officiële opening van de tentoonstelling voor genodigden vindt op 28 oktober a.s. (vanaf 17.00 uur) tevens de vernissage van het boek OESixties/Seventies¹ plaats.

Locatie
Vintagephoto.nl / Het Hoofdbureau
Tesselschadestraat 15
1054 ET Amsterdam
T: 020 515 85 85
E: info@vintagephoto.nl

Over Boudewijn Neuteboom
Binnen de ontwikkeling van de toegepaste fotografie in Nederland speelt het werk van Boudewijn Neuteboom een essentiele rol. Hij behoort tot een generatie fotografen die vanaf het begin van de jaren zestig als eerste inspeelden op de sterk toegenomen behoefte aan goede reclamefotografie en het communiceren door middel van fotografisch beeld. Als uitgesproken toegepast fotograaf is veel van Neutebooms beste werk ontstaan in nauwe samenwerking met artdirectors en copywriters. Zij reikten hem een basisidee aan dat fotografisch moest worden uitgewerkt. Hiervoor gebruikte Neuteboom vrijwel uitsluitend een kleinbeeld of 6x6 camera. Deze handzame camera¹s stelde hem in staat om zijn onderwerpen op te zoeken en te volgen, en een grote mate van dynamiek en expressiviteit in zijn werk te leggen. Voor hem bij voorkeur geen werk in de studio vanaf statief, maar een directe, emotionele manier van verbeelden. Met zijn brutale kadreringen, inventief gebruik van de groothoeklens en de vaak groffe korrel speelde Neuteboom in op de wens van veel jonge reclamemakers los te komen van de statische, eenduidige manier van communiceren die voorheen gebruikelijk was. Het vermogen om vorm en inhoud perfect op elkaar af te stemmen maakt Neuteboom tot een uiterst veelzijdig fotograaf die alle aspecten van de commerciele fotografie op hoog nivau beoefent.

Over Vintagephoto.nl
Augustus 2003 richtte fotografieverzamelaar Roy Kahmann de eerste online galerie voor originele Nederlandse fotografie op: Vintagephoto.nl. Hier kunnen liefhebbers en verzamelaars originele (vintage) fotoprints van Nederlandse topfotografen en OEYoung Talent¹ bekijken en kopen. Kahmann wil met Vintagephoto.nl een platform voor de Nederlandse fotografie vormen en biedt op de site naast een online expositie ook een gastenboek, nieuwsbrief, Raad van Advies en agenda aan. Vintagephoto.nl organiseert regelmatig offline activiteiten, waaronder exposities, portfolio reviews en lezingen. Ook geeft Vintagephoto.nl fotoboeken uit. www.vintagephoto.nl

Noot voor de redactie (