Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Nieuw Afvalplan komt tegemoet aan bezwaren insprekers

Als het aan het Dagelijks bestuur van Geuzenveld-Slotermeer ligt, gaat de vuilniszak op de stoep uit het straatbeeld verdwijnen. "Met het Afvalplan kiezen we duidelijk voor vernieuwing en maatwerk, minicontainers bij de eengezinswoningen en ondergrondse afvalcontainers bij de middelhoogbouw", aldus verantwoordelijk wethouder Tys de Ruijter. "Voor het nieuwe systeem zijn investeringen nodig, daardoor stijgt de afvalstoffenheffing in 2006 met maximaal 15%. Daarmee blijven we binnen de marge die de raadscommissie Fysiek acceptabel vindt." De commissie spreekt woensdag 20 oktober over het Afvalplan, de stadsdeelraad beslist op 2 november.

Het Afvalplan stelt een compleet andere manier van afvalinzameling voor. Het kiest niet voor één uniforme methode, maar levert maatwerk afhankelijk van de situatie. De eengezinswoningen krijgen minicontainers, één voor het huisvuil en één voor het gft (groente- fruit- en tuinafval). Bij de middelhoogbouw komen ondergrondse verzamelcontainers voor het restafval en stopt de aparte inzameling van gft. Bij de hoogbouwflats blijft de inzameling met behulp van inpandige rolcontainers plaatsvinden. De aparte verzamelcontainers voor gft verdwijnen daar. Bij toekomstige hoogbouw (vier verdiepingen en hoger) is een inpandige voorziening het uitgangspunt.

Papier, glas en textiel ondergronds
Ook alle papier-, glas- en textielbakken gaan ondergronds, waar mogelijk in combinatie met de nieuwe ondergrondse containers voor het restafval in de vorm van milieuparkjes. Het huis aan huis ophalen van papier en karton blijft gehandhaafd. Voor grof vuil komen wekelijkse vaste ophaaldagen.
Volgens het Afvalplan komen er twee handhaving/opruimteams die permanent bezig zijn met toezicht op en het schoonmaken van de ondergrondse containers. De ervaring in andere stadsdelen leert dat je dat vanaf het begin stra kmoetorganiseren.Daarnaastspeelt voorlichting een belangrijke rol bij de invoering van de nieuwe afvalinzameling.

Meer service en schonere straten
De aanleiding voor een nieuw afvalbeleid is de voortgaande stedelijke vernieuwing in Geuzenveld-Slotermeer. Ook de verscherpte eisen voor de fysieke belasting van het reinigingspersoneel maakt ingrijpen noodzakelijk. "Wat ik nog belangrijker vind, is wat het Afvalplan oplevert voor de bewoners," aldus wethouder De Ruijter. "We zijn erin geslaagd om tegen beperkte kosten onze bewoners veel meer service te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe afvalinzameling en het verscherpte toezicht absoluut schonere straten opleveren. Goed voor de bewoners én goed voor het milieu."

Inspraakreacties
In de twee maanden lange inspraakperiode zijn bijna 30 inspraakreacties ontvangen. Bijna de helft kwam van bewoners in de middelhoogbouw. Zij steunen in meerderheid het plan en willen graag ondergrondse containers waarin zij dagelijks hun huisvuil kwijt kunnen. Bewoners van de eengezinswoningen vormen de andere helft van de reacties. Zij keren zich vooral tegen de komst van de minicontainers. Om hun bezwaren weg te nemen maakt het Afvalplan nu twee uitzonderingen. Ondergrondse containers worden geplaatst bij woningen die geen achterom hebben, en ze komen ook in buurten met maar heel weinig eengezinswoningen. Verder houdt het Afvalplan vast aan het werken met minicontainers. Bij duplexwoningen komen altijd ondergrondse verzamelcontainers.

Intensieve participatie
Het Afvalplan is in een open planproces tot stand gekomen, waarbij belanghebbenden intensief zijn betrokken. Bij belangrijke beslismomenten is met bewoners, uitvoerders en raadsleden gesproken. De resultaten daarvan zijn meegenomen in de Informatienota, de Keuzenota, het Haalbaarheidsonderzoek en de Inspraaknota. Het hele proces over de ontwikkeling van het nieuwe afvalbeleid is te volgen via deze website, klik op de button Op weg naar een nieuw afvalbeleid naast deze pagina. Het Afvalplan Geuzenveld-Slotermeer en ook alle andere relevante stukken en nota's zijn hier daar te downloaden.

Auteur(s):
P. de Groot

Contact:
L. Hoogendoorn

Bijlage(n):
Afvalplan Geuzenveld-Slotermeer - beslisnota