Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

14-10-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---


*Meetmethode voor administratieve lasten en budgettaire meldingen belangrijkste onderwerpen tijdens Ecofin van oktober

Op 20 en 21 oktober komt de Ecofin Raad bijeen in Luxemburg. Belangrijkste punten op de agenda zijn de budgettaire meldingen van Eurostat uit september en een gemeenschappelijke methode om administratieve lasten te meten.

Eén van de onderwerpen zal zijn de excessief-tekortprocedure m.b.t. Nederland. In juni is afgesproken dat, conform de regels van het Stabiliteits- en Groeipact, Nederland maatregelen moest presenteren om het tekort in 2005 onder de 3% te brengen. De Nederlandse regering heeft deze maatregelen in september gepresenteerd.

Een ander onderwerp vormen de budgettaire meldingen in september door Eurostat. In het kader van de versterking van de preventieve invloed van het Stabiliteits- en Groeipact helpt een discussie over deze meldingen bij het tijdig signaleren van afwijkingen bij budgettaire ontwikkelingen.

Vervolgens zullen de ministers een gemeenschappelijke methode voor het meten van de administratieve lasten van regelgeving met een Europese oorsprong bespreken. De reductie van die lasten is één van de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap. Recente ervaringen in verschillende lidstaten maken duidelijk dat het belangrijk is om de kosten van die administratieve lasten inzichtelijk te maken. Alleen op die manier is het mogelijk om effectief op te treden en al te knellende informatie-vereisten te verminderen.

Ten slotte zal, als onderdeel van de doelstelling van het Nederlandsvoorzitterschap om de discussie over de Financiële Perspectieven 2007-2013 verder te helpen, een eerste discussie plaatsvinden over de Commissie-voorstellen voor meer flexibiliteit in het EU-budget.

Tijdens de lunch zal James Wolfensohn, president van de World Bank, een presentatie geven aan de ministers over de Millennium Development Goals.

http://www.eu2004.nl/20041014-162024-V