Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

15-10-2004 http://www.eu2004.nl/
Milieu | Persberichten


---


*Persuitnodiging 'Energy in Motion'; schone en zuinige auto's

Woensdag 20 oktober is de pers vanaf 13.30 uur van harte welkom op de laatste dag van de Europese conferentie "Energy in Motion: a journey towards a clean and climate neutral road-transport system'' in de Westergasfabriek, Amsterdam. Deze middag worden de conclusies van de conferentie gepresenteerd en spreekt staatssecretaris Van Geel (Milieu) over schone en zuinige auto's.

De conferentie gaat over innovatie en grootschalige introductie van schone en zuiniger auto's en vrachtauto's. Dit draagt bij aan de Europese ambities voor klimaat, luchtkwaliteit, gezondheid, zekerheid van energievoorziening, en de zogenaamde Lissabon-doelstelling voor een concurrerende Europese industrie. Juist de introductie van schone en zuinige auto's kan hier verandering in brengen. Op de conferentie zijn voor het eerst alle direct betrokken partijen aanwezig die los van elkaar aan deze thema's werken. Vanuit verschillende invalshoeken bespreken zij de vraagstukken op het gebied van milieu, energie en transport. Daarnaast is er een tentoonstelling, waar de nieuwste modellen/prototypen schone en zuinige auto's en bussen (o.a. hybride, waterstof, elektrisch) te zien zijn. Ook is het mogelijk ter plekke proefritten met enkele modellen te maken.

Het doel van de eerste dag is te komen tot een Europese visie op energie en duurzame mobiliteit en te kijken welke uitdagingen er zijn. De tweede dag staat in het teken van de actie: welke stappen kunnen we nu al zetten richting een schone en zuinige transportsector. Hoe pakken we dit aan? Hoe doorbreken we het kip/ei dilemma van marktintroductie: de consument vraagt niet naar technologieën die er nog niet zijn, en de industrie maakt geen auto's als de consument er niet om vraagt.

Woensdagmiddag 20 oktober worden de conclusies van de tweedaagse conferentie gepresenteerd. Deze conferentieconclusies komen op de agenda van de Europese Milieu- en Transportraad eind dit jaar. Het gaat hierbij om aanbevelingen voor het werkpakket van de nieuwe Europese Commissie die per 1 november a.s. officieel in functie is.

De conferentie wordt georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap door de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Aanwezig zijn staatssecretaris Van Geel van VROM, Europese topambtenaren voor transport, energie en milieu uit de 25 Europese lidstaten, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en vertegenwoordigers uit de auto-industrie, internationale organisaties, wetenschappers en NGO's.

Persprogramma:
13.30 ­ 14.30 uur:
Gelegenheid om de tentoonstelling van de allernieuwste schone en zuinige voertuigen te bezoeken + mogelijkheid tot het maken van proefritten

14.30 ­ 14.40 uur:
Speech door staatssecretaris Van Geel

14.40 - 15.45 uur:
Presentatie van de conferentieconclusies + debat over toekomstige acties

15.45 ­ 16.00 uur:
Afsluitende speech namens het voorzitterschap

Geïnteresseerde pers wordt verzocht zich aan te melden bij Diana Smit, tel. 070 351 7636.

Meer achtergrondinformatie en het gehele conferentieprogramma is te vinden op:
- www.eu-conference2004.nl

http://www.eu2004.nl/20041015-102935-Q