YOUNG WORKS BV

Rotterdam, 19 oktober 2004

Brains@Work van start in Rotterdam

Heel Rotterdam staat van woensdag 20 t/m woensdag 27 oktober bol van de hersenactiviteit. Het evenement Brains@Work geeft Rotterdamse jongeren van 12 tot 18 jaar dan de kans om zelf te beleven wat er in Rotterdam allemaal leeft op het gebied van wetenschap en techniek: van gamen tot make-up maken, van een Formule 1-pitstop tot een rondleiding door de haven.

Voor het eerst krijgt de jaarlijkse landelijke WetenWeek nu een eigen Rotterdamse versie, waarbij Rotterdamse jongeren hun hersens volop aan het werk zullen zetten. Rotterdamse opleidingen en bedrijven bieden gezamenlijk een spectaculair programma, met voor elk wat wils: banden wisselen bij een Formule 1-pitstop, je eigen kunst exposeren in Boijmans Van Beuningen of het besturen van virtuele containerschepen. Meer activiteiten zijn te vinden op de website www.brainsatwork.nl, waar jongeren zich ook in kunnen schrijven. De site biedt meteen ook een handig hulpmiddel voor jongeren die niet kunnen kiezen: de Braintest helpt hen die acts te vinden die hen op het lijf geschreven zijn.
Alle activiteiten staan vermeld in een beknopt minizine, dat is verspreid onder ruim 40.000 leerlingen op alle middelbare scholen in Rotterdam, bibliotheken en buurthuizen.

TOPacts en VIPacts
Maar liefst veertien activiteiten staan centraal tijdens Brains@Work. Enkele high lights uit het programma:


-Woensdag 20 oktober vertellen Sparta-voetballers Danny Schenkel en Frank Broers jongeren alles over sport en voeding tijdens Brainfood (Beurs-World Trade Center, 14:00 - 15:30 uur).

-20 t/m 22 oktober maken jongeren live videoclipopnames voor de band V.S.O.P. die wordt vertoond op The Box en MTV (Beurs-World Trade Center, 10 - 17 uur).

-21 en 22 oktober staat er een Ferrari-pitstop bij Kick van het Racen (10 - 17 uur), waar jongeren banden mogen wisselen en diverse autosimulaties en demonstraties kunnen bekijken.
-Vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober leren jongeren games bouwen van een hoogleraar en dingen ze op 10 gameconsoles mee naar een Sony-playstation of diverse games (Beurs-World Trade Center, 10 - 17 uur).

-Vrijdag 22 oktober (14 - 17 uur) uur creëren 60 jongeren samen een brainstorm, door met scanapparatuur (EEG's) hun hersenactiviteit te laten meten. Met de opgewekte stroom brengen ze een windturbine in beweging (wereldprimeur) (Maritime Simulation Centre).
-Zaterdag 23 oktober krijgen jongeren een kijkje achter de schermen in Blijdorp (13 - 14 u) en vindt een bijzondere excursie plaats door de haven van Rotterdam (10 - 13 uur).

-Maandag 25 - woensdag 27 oktober bouwen negen schoolklassen in Boijmans Van Beuningen onder aansporing van beeldend kunstenaar David Bade een scheepscontainer om tot kunstwerk, gebruikmakend van veel PUR-schuim en andere materialen (Boijmans Van Beuningen, 10 - 17 u). Woensdag 27 oktober (17:30 u) onthult de Rotterdamse wethouder Onderwijs (Leonard Geluk) het kunstwerk.

Alle activiteiten staan uitvoeriger beschreven op www.brainsatwork.nl. Jongeren die komen naar Brains@Work maken ook nog eens kans op een VIPact voor twee personen:

-29 oktober mogen vier jongeren meedraaien in een vlucht vanaf Rotterdam Airport in een Boeing 737-700 en krijgen acht jongeren een kijkje achter de schermen van het vliegveld.

-30 oktober beleven 20 jongeren een spannende survivaltraining op de Maasvlakte.

Achtergrond Brains@Work
Initiatiefnemer van Brains@Work is KMR (Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam), een organisatie die de economische structuur in de regio Rotterdam versterkt door middel van innovatie in de kennisinfrastructuur. KMR wil samen met het Rotterdamse onderwijs en bedrijfsleven jongeren op een actieve manier laten kennismaken met de wereld van wetenschap en techniek. 'Wij willen jongeren wetenschap en techniek laten beléven. Als zij dingen kunnen dóen, worden ze hopelijk ook enthousiast voor een opleiding en baan in die richting' zegt projectleider Iris van Essen. Tientallen Rotterdamse bedrijven en organisaties zetten zich samen met KMR in voor een succesvolle en spraakmakende eerste Brains@Work.

Partners
De volgende opleidingen, bedrijven en instellingen werken mee aan Brains@Work: Albeda College, Basiq Air, Beurs-World Trade Center, Boijmans Van Beuningen, CFTV Casting, Controlec, Diergaarde Blijdorp, Digital Port Rotterdam, Europe Container Terminals, EIC Mainport Rotterdam, Hogeschool INHOLLAND Delft, Hogeschool INHOLLAND Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Hotel New York Groep, Huntsman Holland BV, Maeslantkering, Maritime Simulation Rotterdam, Nutec, Risc, Rotterdam Airport, Scheepvaart en Transport College, Shell, Sony Nederland, Stadion Feijenoord, Stream Opleidingen, TalentCasting, Ubisoft, Universiteit Utrecht, Zadkine College.

Met speciale dank aan de Gemeente Rotterdam (OBR en DSO), Provincie Zuid-Holland, Stichting Weten en het VSB-Fonds voor hun financiële bijdrage.