Praktijkonderzoek Veehouderij

Diepvriesvlees in warm Brazilië

Karbonades, filetlapjes en varkenshaasjes worden maar weinig door de Brazilianen gekocht.

Brazilië heeft op dit moment ruim 2,5 miljoen zeugen. Op jaarbasis worden 34,5 miljoen vleesvarkens geslacht. Tot vier jaar geleden waren deze getallen heel anders. Het aantal zeugen was misschien iets lager (2,2 miljoen), maar het aantal slachtingen was behoorlijk lager (iets meer dan 20 miljoen). Dit betekent dus dat de Braziliaanse varkenshouderij de afgelopen jaren sterk ontwikkeld is, zowel qua aantallen als qua productiviteit. En naar eigen zeggen is de top nog niet gehaald. Zowel op de interne markt als de export heeft Brazilië ambities. De Europese Unie staat daarbij sterk in de belangstelling (als opstapje naar Japan).

De gemiddelde Braziliaan eet maar weinig varkensvlees. Slechts 12,4 kg (ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander eet ruim 42 kg per persoon). Het overgrote deel van deze consumptie bestaat uit verder verwerkte producten zoals worstjes en vleeswaren. Karbonades, filetlapjes en varkenshaasjes worden maar weinig door de Brazilianen gekocht. En als ze het al kopen, dan is het niet vers maar diepgevroren! De Braziliaanse "PVV" heeft aspiraties om de consumptie van vers en bevroren vlees te stimuleren, maar geeft aan dat daarvoor eerst nog werk verzet moet worden met betrekking tot de kwaliteit van vlees.

Van oudsher vindt de varkensproductie in de Zuidelijke staten plaats. De laatste paar jaar worden, door met name de grotere integraties (Sadía en Perdigão) en coöperaties (Aurora), in het Centrale Westen van Brazilië grote bedrijven opgezet. De voordelen van deze regio zijn de nabijheid van goedkoop voer zoals maïs en soja en de aanwezigheid van veel en goedkope arbeid. Het nadeel van deze regio is de afstand tot de consument en de havens/vliegvelden en daarmee samenhangend de hogere transportkosten. De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen dit nadeel.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-10-2004 09:26.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl